<em>Foto: Eyes on Animals, AWF AlgemeenOpinie

‘Stel boerenleed boven dierenleed’

Een meldplicht voor dierverwaarlozing werkt contraproductief. Focus liever op boerenleed.

Schrijnend is het verhaal achter de 400 varkens die vorige week dood werden aangetroffen bij een Gelderse boer. 10 maanden lang bleven de aan de hongerdood overgeleverde varkens in de schuur onopgemerkt. In die tijd was de boer nog wel in staat om voor een collega-boer varkens te verzorgen. Het geeft aan hoe ­gemakkelijk geestelijke nood totaal onopgemerkt kan blijven voor iemands omgeving.

Iets meer meldingen van dierverwaarlozing

Het aantal meldingen van dierverwaarlozing neemt iets toe, maar het is nog onduidelijk of er echt sprake is van een trend. De toename kan veroorzaakt zijn doordat oplettende mensen het speciaal hiervoor opgerichte loket Meldpunt dierverwaarlozing gemakkelijker weten te vinden. Het gestegen aantal in beslag genomen dieren vorig jaar, komt vooral doordat het om steeds grotere bedrijven gaat. Toch overweegt staatssecretaris Van Dam een meldingsplicht voor erfbetreders. Hij verwijst daarbij onder meer naar de gestegen aantallen in beslag genomen dieren vorig jaar. Dit lijkt op paniekvoetbal.

Oorzaak van dierenleed aanpakken

Het probleem is niet dat erfbetreders dieren in nood niet willen melden. Meldplicht zal eerder contraproductief werken. Bovendien is het leed dan al geschied. Beter is alle aandacht te vestigen op de oorzaak van dierenleed. Boeren, die onder toenemende druk van buitenaf en/of door persoonlijke omstandigheden dreigen af te glijden in een isolement. En zo veel is zeker; schaalvergroting maakt individuele boeren verantwoordelijk voor steeds grotere koppels dieren.

Onderwerp uit de taboesfeer halen

Maar in de plaats van een sfeer van verklikken te creëren, is het beter dit uit de taboesfeer te halen door het onderwerp als sector aan de orde te stellen. Is het nog verantwoord dat heel grote koppels dieren helemaal afhankelijk zijn van een individuele boer? Hoe voorkom je dat boeren in psychische nood geïsoleerd raken? Hoe herken je die in een vroeg stadium? Soms lukt het zelfs collega-boeren niet. En zij kunnen kleine signalen dan nog het beste herkennen als onderhuids boerenleed; dat vervolgens helaas soms ook eindigt in dierenleed.

Beheer
WP Admin