<em>Foto: Roel Dijkstra</em> AlgemeenOpinie

‘Ondersteuning in specifieke situaties is heel logisch’

Van Dam stelt een heel ander landbouwbeleid voor, maar eenvoudiger zal het er niet op worden.

Wekenlang niets van en over staatssecretaris Martijn van Dam ­gehoord, en plotseling is hij op allerlei manieren in het nieuws. Op zichzelf is dat niet verkeerd. Afgelopen zondag, in de televisiequiz 
1 tegen 100, was de vraag onder welk ministerie de landbouwsector valt. Driekwart van de bijna 100 spelers had het fout, en dat terwijl ze maar konden kiezen uit drie ministeries. Gelukkig werd niet gevraagd naar de naam van de staatssecretaris, dat was nog erger afgelopen.

Voedsel in de toekomst

Het belangrijkste nieuwsfeit was de lancering van een discussiestuk voor de Europese landbouwministers. Een stuk in het Nederlands, maar met de Engelse titel Food of the future – the future of food (voedsel van de toekomst, en omgekeerd). De titel is ongetwijfeld bedacht door een voorlichter, niet door iemand die het stuk had gelezen. Want behalve dat het deels over voedsel gaat, is de titel niet in de ­inhoud terug te vinden. Het is wel een interessant werkstuk, met allerlei verstandige feiten en benaderingen. Ik kan u aanraden het te ­lezen; u komt er door te googelen op ‘ez discussiestuk landbouw’.

Inkomenssteun

Van Dam heeft grote twijfels bij de bestaande inkomenssteun. Ik ook, en dat heb ik al vaker opgemerkt. Inkomenssteun slaat neer in de grondprijs, en dus helpt het niet. Maar dat argument gebruikt hij niet. Hij stelt vast dat wat hem betreft niet elke manier van produceren maatschappelijke steun en subsidie verdient. Dat ben ik met hem eens. Het maatschappelijk draagvlak voor inkomenssteun voor half-industriële melkveebedrijven met 300 koeien, voor de teelt van snijmais, of voor de vleeskalveren – hij noemt die sector in een interview – valt zeer te ­betwijfelen.

Hij wil naar meer gerichte steun voor productiewijzen die maatschappelijk het meest waardevol zijn, en naar steun bij heel lage prijzen. En het moet allemaal eenvoudiger …

Ondersteuning wordt complex

Dat is een lastige opgave, want hoe gerichter de steun, des te ingewikkelder de regeling. Omdat er altijd ondernemers zijn die de grenzen van de mogelijkheden op gaan zoeken. Er is ooit gesproken over het beperken van de inkomenssteun tot kleinere bedrijven, en prompt was de vrees dat grote boeren hun bedrijf dan wel zouden gaan splitsen. Hoe ingewikkeld wordt een regeling dan wel niet als de steun beperkt wordt tot suikerbietentelers die iets extra’s voor het klimaat doen, of die onnutte sloten en greppels laten bestaan. En kijk eens naar de uitzondering op de mestregels in de Noordelijke Friese Wouden. Kortom, droom vooral verder. Maar de basis van de gedachte, ondersteunen in specifieke situaties, is heel logisch. Het is in feite, naast het dunne argument van het veiligstellen van de voedselvoorziening, de enige manier om op termijn maatschappelijke steun voor landbouwbeleid te behouden.

Beheer
WP Admin