Commentaar

2582 x bekeken 14 reacties

'Natuurlijk zit hij er niet voor de boeren'

Een steen in de vijver, zo typeert staatssecretaris Van Dam zelf zijn kijk op de toekomst van het EU-landbouwbeleid, die hij dit weekend lanceerde.

Hij wil dat de inkomenssteun nog veel meer gekoppeld wordt aan maatschappelijk relevante doelen. De vanzelfsprekendheid van de subsidie moet er nog meer vanaf.

Krokodillentranen

Het is jammer dat de meeste discussie en verontwaardiging tot nu toe ging over zijn uitspraak 'ik zit hier niet voor de boeren'. Dat zijn krokodillentranen. Natuurlijk zit een bewindsman er niet voor 'de boeren'. Hij is geen belangenbehartiger, cliëntelisme is gelukkig een groot taboe in de Nederlandse politiek. Hij zit er voor de burgers van Nederland en voert landbouwbeleid uit, dat hij zelf mede vormgeeft. Dat is heel iets anders.

Zelf hun broek ophouden

De discussie moet gaan over de rol die de (Europese) overheid nog wil spelen in de landbouw. In Nederland is de heersende opvatting dat ondernemers, waaronder boeren, zelf hun broek op moeten houden. De overheid is er voor om die zaken die de markt niet 'regelt', maar die we wel belangrijk vinden, te waarborgen. Elders in Europa denkt men daar anders over, vandaar die steen in de vijver.

Prijsbeleid invoeren

Van Dam hamert bijna tot vervelens toe op het belang van innovatie, alsof dat de panacee is voor alle kwalen. Interessanter is zijn suggestie om weer prijsbeleid in te voeren als de prijzen té laag zijn. Laat het debat daar over gaan, in plaats van over de vraag of hij er wel of niet voor de boeren zit.

Laatste reacties

 • erardus1

  Laat de minister van onderwijs eens zeggen dat hij er niet zit voor de universiteiten. Kijken hoe we daar op reageren! Natuurlijk zit hij er ook voor de boeren

 • alco1

  En minister Hennis niet voor defensie!!!

 • smi062971

  een vader is er voor zijn kinderen.
  een leraar voor zijn leerlingen
  een verpleegster voor haar patienten
  en een minister voor ...
  Natuurorganisaties, goede doelen enz

 • kleine boer

  Natuurlijk zit een chef redactie er niet voor de boeren maar voor zijn salaris....

 • alco1

  En Schultz en Dijksma niet voor infra en milieu!!!!

 • veldzicht

  Toen Charon Dijksma aantrad als staatscecretaris van landbouw werd ze ook met scepsis bekeken toch zij viel 100% mee en kreeg je wel het gevoel dat ze voor de boeren op kwam,
  iets wat je van Marcel v. Dam niet kan zeggen,tenminste ik heb er nog niks van gemerkt.

 • pinkeltje

  De meeste mensen zitten er vooral voor zichzelf met dedoelgroep als excuus. En in de politiek al helemaal. We weten allemaal dat een minister of staatssecretaris voor landbouw er niet primair zit om boeren vooral zoveel mogelijk een plezier te doen. Maar je mag wel verwachten dat ze de sector een warm hart toedragen en daar ook wat voor doen. En dat kun je van Van Dam helaas niet zeggen. Konden ze destijds bij defensie trouwens ook niet van meneer Ter Beek.

 • agratax(1)

  Of de staatsecretaris er voor de boeren zit of voor de burgers doet niet ter zake. De staatsecretaris heeft als hoofdtaak "Zorgen dat de voedselveiligheid maar vooral de voedselzekerheid" wordt gewaarborgd. Hieruit kan en mag ik concluderen dat de belangen van de boeren en de burgers in elkaars verlengde liggen. Waarom dan steeds weer doen alsof de belangen van de burgers anders zijn dan die van boeren. Nederland is geen boeren land en zal altijd een land van handelaren blijven. Handelaren hebben maar 1 doel "Rijk worden met weinig werk". Hiervoor moeten de boeren voor de laagste prijs leveren en als ze dan niet overleven geeft niet er is wel weer een ander, die denkt het voor nog minder te kunnen leveren. Dit beleid staat haaks op de "boeren opdracht" om te zorgen voor Voedselzekerheid. Gelukkig denken de meeste Europese landen aan Voedselzekerheid van eigen bodem en daardoor kan Nederland weinig veranderen aan het EU beleid wat ten koste van de boeren gaat.

 • Bennie Stevelink

  Als minister Hennis er voor het belang van defensiepersoneel zou zitten zou ze nooit militairen op missie sturen omdat er wel eens iemand kan sneuvelen.

  Het belang van "de boeren" is niet hetzelfde als het belang van de landbouw. Ter vergelijking: het belang van de zuivelindustrie is dat er efficiënt geproduceerd kan worden. Dat kan betekenen dat men moet automatiseren en dus minder personeel nodig heeft. Het belang van het personeel is dat er zoveel mogelijk banen behouden blijven. Het belang van de zuivelindustrie is dus niet hetzelfde als het belang van het personeel dat daar werkt.

 • alco1

  "Bennie. Hennis moet zorgen voor de veiligheid van de mensheid waar ook ter wereld.
  Schultz voor milieubelangen. Nota bene een minister.
  Van Dam zit er niet voor de boeren individueel, maar wel voor het algehele boeren belang.
  Hij moet ons belang verdedigen als b.v. milieu belangen doorslaan.
  Zoals van Dam zich nu presenteert kan hij net zo goed minister van milieu genoemd worden.

 • veldzicht

  Ik beschouw het toch als schoffering voor de landbouw om een totaal ondeskundige staatscecretaris, Charon Dijksma na 2 jaar, als ze ingewerkt is te vervangen voor weer een volkomen ondeskundige Marcel v. Dam die bovendien geen enkele sympathie heeft met de landbouw en alleen een beetje mee kan leuteren over duurzaam ,biologisch, milieu e.d.
  laat hem naar gr. links gaan daar hoort hij thuis.

 • DJ-D

  Ben benieuwd hoe innovatief meneer van Dam is over een paar maand. Of hij ook gebruik maakt van de inkomenstoeslag dat wachtgeld heet. 8 zetels in de peiling oei.

 • simpel boerke

  Dj-d, kan meevallen. Hij is voor een 4-daagse werkweek, dus dan ook wachtgeld voor 4 dgn/week. Scheelt toch weer 20%.

 • sneek1

  Johan Oppewal slaat de spijker op zijn kop

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.