<em>Foto: Mark Pasveer</em> AlgemeenOpinie

‘Landbouw ontkomt niet aan klimaatvraagstuk’

De landbouw heeft zich tot nu toe aardig aan het klimaatbeleid weten te onttrekken maar moet er op rekenen dat dat anders wordt in de nabije toekomst.

Het hangt in de lucht: de sector moet aan de bak, waar het gaat om het klimaatvraagstuk. Veehouderij-haters schermen graag met het grote aandeel dat deze sector in de uitstoot heeft. Dat zou groter zijn dan de bijdrage van de transportsector.

Totale bijdrage aan broeikasgas is 20%

Het werkelijke beeld is genuanceerd. De totale bijdrage van de agrosector, wereldwijd, aan de uitstoot van broeikasgas is 20%, blijkt uit cijfers van Ecofys. Dat is veel meer dan de transportsector (14%). Maar … van die 20% is 6% afkomstig van ontbossing. De overblijvende 14% komt uit de landbouw zelf. Daar binnen is de veehouderij wel de grootste post, goed voor 6,5%, vooral door de uitstoot van methaan door rundvee. De tweede grote post is uitstoot van kooldioxide en lachgas uit de bodem.

Vooral rundvleesveehouderij onder vuur vanwege klimaat

De bijdrage van de veehouderij is dus veel minder dan wat sommige critici roepen, maar is nog steeds groot. Met name de rund-vleesveehouderij ligt in de vuurlinie. Verwachting is bovendien dat deze uitstoot absoluut én relatief zal groeien. Immers, de wereldbevolking groeit en daarmee ook de productie, terwijl de uitstoot in andere sectoren gaat dalen. In de energiewereld is een ware revolutie gaande met naar verwachting een dalend aandeel fossiele brandstoffen als gevolg.

De conclusie is dat waar elders vorderingen worden gemaakt, het probleem rond de klimaatkwestie in de landbouw zal groeien. En dus zullen inspanningen worden gevraagd.

Beheer
WP Admin