<em>Foto: Penn Communicatie</em> AlgemeenOpinie

‘Ongegronde vrees over data’

Agrovision stopt met publicatie van technische kengetallen in de varkens- en veehouderij. De klanten van het bedrijf, de varkens- en veehouders, willen niet dat hun gegevens worden gebruikt.

Directe aanleiding is de ophef over de biggensterfte. Actiegroep Varkens in Nood baseerde de berichtgeving op cijfers van Agrovision. 

De eerste frustratie is begrijpelijk. Toch mag de emotie in zo’n afweging om data niet meer te delen, niet regeren. De Nederlandse land- en tuinbouw is mede groot geworden door het verzamelen en analyseren van gegevens, het ontwikkelen van kengetallen en het uitwisselen van die informatie. En er is nog steeds een flinke slag te slaan.

Big data bieden inzicht en voordeel

In jargon heet dit Big Data. Op talrijke plekken zijn veel data bekend die aan elkaar gekoppeld volop inzicht en voordeel kunnen opleveren. Niet voor niks slaan de drie grote coöperaties FrieslandCampina, Agrifirm en CRV de handen op dit terrein ineen. Zij zien hier nadrukkelijk de voordelen van in.

Geen weg terug

Boeren (en burgers) moeten over het koudwatervrees heenstappen. Gewild, omdat dit voordeel oplevert, maar ook ongewild is er al ongelooflijk veel bekend over iemands gedrag en gebruik. Ook van bedrijven! Hier is geen weg meer terug. De zorgen over privacy-gevoeligheid zijn terecht. Maar eenmaal geanonimiseerd, ligt hier een veld van mogelijkheden.

Beheer
WP Admin