Commentaar

1928 x bekeken 3 reactieslaatste update:13 mei 2016

'Ongegronde vrees over data'

Agrovision stopt met publicatie van technische kengetallen in de varkens- en veehouderij. De klanten van het bedrijf, de varkens- en veehouders, willen niet dat hun gegevens worden gebruikt.

Directe aanleiding is de ophef over de biggensterfte. Actiegroep Varkens in Nood baseerde de berichtgeving op cijfers van Agrovision. 
De eerste frustratie is begrijpelijk. Toch mag de emotie in zo'n afweging om data niet meer te delen, niet regeren. De Nederlandse land- en tuinbouw is mede groot geworden door het verzamelen en analyseren van gegevens, het ontwikkelen van kengetallen en het uitwisselen van die informatie. En er is nog steeds een flinke slag te slaan.

Big data bieden inzicht en voordeel

In jargon heet dit Big Data. Op talrijke plekken zijn veel data bekend die aan elkaar gekoppeld volop inzicht en voordeel kunnen opleveren. Niet voor niks slaan de drie grote coöperaties FrieslandCampina, Agrifirm en CRV de handen op dit terrein ineen. Zij zien hier nadrukkelijk de voordelen van in.

Geen weg terug

Boeren (en burgers) moeten over het koudwatervrees heenstappen. Gewild, omdat dit voordeel oplevert, maar ook ongewild is er al ongelooflijk veel bekend over iemands gedrag en gebruik. Ook van bedrijven! Hier is geen weg meer terug. De zorgen over privacy-gevoeligheid zijn terecht. Maar eenmaal geanonimiseerd, ligt hier een veld van mogelijkheden.

Laatste reacties

  • farmerbn

    Ik geloof best dat boerderij niet blij is met het stoppen van het geven van gegevens. Dat is hun brood. Maar de laatste tijd kwanen er te veel artikelen in de boerderij waar de boer niet blij van werd. Boerderij vindt zich een onafhankelijk tijdschift maar er komen steeds meer anti boer sentimenten in het blad. Hierdoor reageren de boeren naar hun boekhouder met het verbod als resultaat.

  • Johnny Hogenkamp

    Heel goed dat de economische gegevens al lange tijd niet meer vrijelijk gepubliceerd worden. Technische gegevens is van een andere orde, maar het blijft eigendom van de boerenbedrijven. Zou voorstellen om ze enkel na schriftelijke toestemming en betaling vrij te geven. Bij betaling moet je denken aan minimaal de abonnement waarde van Agrovision en anderen (lang niet iedereen werkt meer met Agrovision-pakketten). Simpelweg de rollen eens omdraaien.

  • farmerbn

    Nee ook niet verkopen voor een appel en een ei.

Of registreer je om te kunnen reageren.