<em>Foto: ANP</em> AlgemeenOpinie

Half mei blijft stressmoment voor boer en RVO.nl

Het indienen van de Gecombineerde Opgave blijkt elk jaar een race met de deadline van 15 mei. Ook dit jaar liep de teller tergend langzaam op. Eind vorige week was pas 75% van de aanvragen binnen. Er waren wel enkele dagen extra vanwege Pinksteren.

De kortingsperiode begint dit jaar op 18 mei; iets te laat indienen van de aanvraag voor betalingsrechten levert dan een ‘kleine’ korting op van 1% per werkdag.

Geen uitstel

Dit jaar geen uitstel zoals in 2015. Toen was de invoering van het nieuwe systeem van betalingsrechten de reden. Dat die invoering ook dit jaar gevolgen heeft, is overduidelijk. Vooral bedrijven die veel grond inclusief betalingsrechten ruilen, kwamen in de knel met de datum. Niet in de laatste plaats omdat ze vaak nog niet precies wisten hoeveel rechten ze hadden of wat de precieze waarde zou zijn. En als er nog bezwaar gemaakt moet worden, is dat nog niet definitief duidelijk.

Toch is er ook een flinke groep bedrijven die op tijd de aanvraag indient. Voor die bedrijven zou uitstel omwille van een relatief kleine groep bedrijven kunnen betekenen dat ze later uitbetaald krijgen. Dat is tenminste het argument dat de staatssecretaris geeft: Uitstel voor indiening? Dan ook latere uitbetaling voor alle bedrijven.

Op tijd inleveren, op tijd uitbetalen?

Bij die koppeling is wel een aantal vragen te plaatsen. Hoe kan het dat Frankrijk er kennelijk wel in slaagt om tot 90% van de toeslagen in oktober uit te betalen? Daar is het zelfs de president die het belooft. Waarom niet bedrijven die snel inleveren ook sneller uitbetalen?

En moeten echt alle controles uitgevoerd zijn voordat uitbetaald kan worden? Een boer die alvast een voorschot krijgt of zelfs het volledige bedrag, is echt niet met de noorderzon vertrokken als er achteraf gecorrigeerd moet worden. Dat zou al een hoop ergernis weg kunnen nemen. Nu is toch de indruk dat vooral de lastige gevallen de boel vertragen voor alle aanvragers.

Of dat er ook voor zorgt dat er helemaal geen hectiek meer is richting de deadline, is de vraag. Maar alle beetjes helpen, ook in dit geval.

Meer weten over de Gecombineerde Opgave? Lees er alles over in het dossier

Beheer
WP Admin