<em>Foto: Koos Groenewold</em> AlgemeenOpinie

‘Gratis gevoerd van ForFarmers’

Het zijn bedragen om van te watertanden. Een ForFarmers-varkenshouder die al zijn ‘voerequivalenten’ netjes heeft bewaard en de verleiding heeft weerstaan om ze te verzilveren, zou nu tonnen kunnen incasseren, bij de huidige koers van de aandelen.

Een rekenvoorbeeld leert dat een varkenshouder met 2.000 vleesvarkens nu 6 ton in de zak zou kunnen hebben. Een vleeskuikenhouder met 100.000 dieren komt theoretisch tot bijna 9 ton! En als de koers na de beursgang van volgende week stijgt, zoals de verwachting is, kunnen de bedragen nog hoger worden.

Lui kapitaal actief maken

Vanouds zit in coöperaties een enorm bedrag aan dood kapitaal waar niemand bij kan. Opgeteld in de hele sector gaat (of beter: ging) het om miljarden. De beursgang van ForFarmers en het traject dat daaraan voorafging beoogde dat luie kapitaal actief te maken. Dat lukt aardig, zo blijkt.

Met terugwerkende kracht gratis voeren

De bedragen gaan het normale jaarresultaat van boeren ruim te boven. Je hebt met terugwerkende kracht misschien in feite wel jarenlang gratis kunnen voeren. De huidige generatie ForFarmers-boeren heeft de beschikking over klinkklare munt, en plukt zo de vruchten van de spaarzin van de voorgaande. De aandelen zijn – voor wie ze nog heeft – een mooie ‘zekerheid’ in onzekere tijden.

De beursgang betekent onherroepelijk ook verlies van zeggenschap voor de leden. Het geld gaat een grotere rol spelen. Maar met zo’n goudgerand verhaal moet je wel heel principieel zijn, wil je daar nu een probleem in zien.

Boerderij volgt iedere week de ontwikkelingen van grote agrifoodbedrijven die beursgenoteerd zijn. Bekijk alle reportages hier.

Meer informatie over de aandelenkoersen vind je in Boerderij Marktprijzen:  

ForFarmers
Südzucker
Deere
Agco
CNHI
Fonterra
Beheer
WP Admin