Een actievoerende melkveehouder. Op het papier staat: 'een boer mag toch ook wel wat in de melk te brokkelen hebben'. AlgemeenOpinie

‘Demonstreren: toch maar wel’

De melkveehoudersvakbonden roepen op om dinsdag massaal in Amsterdam te demonstreren tegen de lage prijzen en voor meer marktbescherming. In de hoofdstad zijn dan de Europese landbouwministers bijeen voor een ‘informele top’.

Nederland is geen actieland, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Frankrijk. Het is nog maar de vraag hoeveel boeren de bus nemen, ook al omdat ze gezien de vroege vertrektijden, een melker zullen moeten inhuren.

De organisatie had het woord ‘massaal’ daarom beter weg kunnen laten. Dat wekt maar verwachtingen. Het hoeft ook helemaal niet massaal. Het gaat om het signaal. Het chagrijn in de sector is groot en dat mag iedereen weten. Elk beetje begrip dat daarvoor wordt gekweekt, is meegenomen.

‘Haalt het wat uit?’

Dan de hamvraag: haalt het wat uit? Normaliter niet. Het Europese landbouwbeleid kent tot nu toe één richting en dat is richting minder marktbescherming en minder inkomenssteun. Nederland heeft zich daar altijd voorstander van getoond. Ook in de Nederlandse landbouw was in ieder geval tot voor kort de overheersende opvatting: de markt moet het doen.

Toch knaagt het. ‘De markt’ is ook maar een idee, de vrije markt is een ideologie die zijn nare kantjes heeft. Het blijft zaak om na te denken hoe de scherpe kanten van de vrije markt bij te vijlen, in het belang van iedereen. Daarvoor moet de politiek worden bewerkt en een beproefd instrument daarvoor is: de straat op gaan.

Een overzicht van alle melkprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin