Commentaar

2086 x bekeken 7 reacties

'Demonstreren: toch maar wel'

De melkveehoudersvakbonden roepen op om dinsdag massaal in Amsterdam te demonstreren tegen de lage prijzen en voor meer marktbescherming. In de hoofdstad zijn dan de Europese landbouwministers bijeen voor een 'informele top'.

Nederland is geen actieland, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Frankrijk. Het is nog maar de vraag hoeveel boeren de bus nemen, ook al omdat ze gezien de vroege vertrektijden, een melker zullen moeten inhuren.

De organisatie had het woord 'massaal' daarom beter weg kunnen laten. Dat wekt maar verwachtingen. Het hoeft ook helemaal niet massaal. Het gaat om het signaal. Het chagrijn in de sector is groot en dat mag iedereen weten. Elk beetje begrip dat daarvoor wordt gekweekt, is meegenomen.

'Haalt het wat uit?'

Dan de hamvraag: haalt het wat uit? Normaliter niet. Het Europese landbouwbeleid kent tot nu toe één richting en dat is richting minder marktbescherming en minder inkomenssteun. Nederland heeft zich daar altijd voorstander van getoond. Ook in de Nederlandse landbouw was in ieder geval tot voor kort de overheersende opvatting: de markt moet het doen.

Toch knaagt het. 'De markt' is ook maar een idee, de vrije markt is een ideologie die zijn nare kantjes heeft. Het blijft zaak om na te denken hoe de scherpe kanten van de vrije markt bij te vijlen, in het belang van iedereen. Daarvoor moet de politiek worden bewerkt en een beproefd instrument daarvoor is: de straat op gaan.

Laatste reacties

 • WGeverink

  Voor de retail zijn de open grenzen en vrije markt ideaal. Ze kunnen namelijk ten alle tijde om de lokale producenten heen en dat is op zich al een prachtig chantage middel.

 • alco1

  Nogmaals. De vrije markt is voor velen GEEN ideologie.
  Velen doen de constatering dat er vrije markt IS en anders wel via illegaliteit.

 • farmerbn

  Nederlanders zijn te trots. Als de landbouwministers uit Europa aan komen dan laten we ze allemaal pareltjes van bedrijven zien. Hierdoor denken ze dat het allemaal wel meevalt in Nederland. Resultaat: Doordat Nederland zijn eigen boontjes wel kan doppen , krijgen we geen verdere steun uit Europa. Nee, bezoek boeren in de misère en vraag Europa om te helpen. Maar dat gaan we toch niet doen hè?

 • vandenbrandcv1

  Boeren moeten wel naar de politiek. De europese mededingings regels laten het niet toe om massaal te staken. Voor een betere prijs is regulering nodig tussen vraag en aanbod. Niet door te investeren in huur van koelcellen voor melkpoeder maar door structurele monitoring. De EU moet op basis van het verdrag van Lissabon zorgen voor marktregulering. Dat gebeurt wel vaker in de wereld zoals in de olie.

 • alco1

  vandenbrand.
  De verantwoordelijken van de olie kunnen wel bij mij in de kamer en nog is die markt gecrasht.
  Wat wil je toch regelen met die miljoenen melkboeren.

 • koster

  de prijs kan ik wel mee leven. Het is de stortvloed aan regels waar ik schijtziek van wordt. Het is inmiddels zo ingewikkeld dat zelfs de adviseurs het niet meer volledig snappen. Lastenverzwaring na lastenverzwaring en administratie op uitzoekerij/etc.
  En dan zo'n domkop als van Dam. De beslissingen die hij neemt zijn van het nivo die we gewend zijn, maar wat hij allemaal uitbraakt is regelmatig een beetje dom.

 • veldzicht

  @Koster, ik kan niet anders dan je gelijk geven.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.