<em>Foto: Henk Riswick</em> AlgemeenOpinie

‘Cijfers binnenboord houden’

Directeur Karel Heijink van Agrovision stopt met het verstrekken van kengetallen van de melkvee- en varkenshouderij. Een wijs besluit, al denkt niet iedereen zo.

Sommigen waarschuwen voor koudwatervrees over het publiceren van deze data.

Welnu, ik vind het geen koudwatervrees. Noem mij een bedrijfstak waar de resultaten en kostprijzen van het hele bedrijf zo publiekelijk worden bekendgemaakt. Ik ken ze niet. Ja, de Overheid en Instellingen die met gemeenschapsgeld worden gefinancierd. Die moeten wel vanwege de transparantie. En dan nog maken ze de cijfers niet zelf bekend, maar worden ze er vaak toe gedwongen. Vaak via de wet Openbaar Bestuur. De krantenlezers smullen dan omdat ze even in de keuken kunnen kijken. Meestal wordt dan alleen het aangebrande eten getoond door de media.

Media gaan aan de haal met cijfers

Wij boeren doen dat anders. Onze boekhoudbureaus en andere verzamelaars van cijfers publiceren al onze kostprijzen, de inkomens, het aantal biggen per zeug, de gemiddelde leeftijd van afgevoerde koeien en noem maar op. Ook hier gebeurt hetzelfde als bij de openbare instellingen: organisaties en kranten gaan aan de haal met de hapklare brokken, die hun het beste passen. Zo leveren we Wakker Dier continu de gegevens, waarmee de organisatie ons later in de pers en met acties om de oren kan slaan.

Publiceer niet alle cijfers

Daarom ben ik een voorstander van compleet stoppen met het openbaar publiceren van alle cijfers uit de bedrijfstak. Wie de cijfers wil weten, speurt ze zelf maar op.

Betekent dit dat ik geen waarde hecht aan bedrijfsvergelijkende cijfers? Natuurlijk niet. Ik vind dat elke zichzelf respecterende boer die verder wil, mee moet doen aan de bedrijfseconomische boekhouding. Je moet weten waar je staat met je eigen bedrijf. En dat gaat dan om minimaal alle cijfers, die er nu ook zijn.

Beperk cijfermisbruik

Maar houd de cijfers wel binnenboord. Dit kan via de moderne systemen op de computer, met afgeschermde pagina’s, waar je alleen met je wachtwoord kunt inloggen. Dan heb je wel de voordelen van de kengetallen, maar niet de schade van het misbruiken door derden van de cijfers.

Ik zie de landbouwsector graag als een heel groot bedrijf, dat zijn resultaten kent en bijstuurt op basis van de kengetallen. We doen dan hetzelfde als het grote bedrijfsleven. Daar weten ze ook donders goed wat anderen doen en waar ze zelf staan. Maar ze hangen het niet aan de grote klok. Dat moeten wij ook niet meer doen.

Lees ook het interview met Agrovision-directeur Karel Heijink: ‘Informatie is eigendom van onze klanten’

Beheer
WP Admin