Psychologe Martine Platvoet (25): "Het leven is zo veel leuker als het lukt een gesprek met een vreemde te voeren en niet bij voorbaat te denken: ik zeg liever niks, want dan zeg ik in elk geval niks verkeerds." AlgemeenOpinie

‘Boer moet af van negatief zelfbeeld’

Als melkmonsternemer kwam Martine Platvoet regelmatig verlegen boeren tegen, geïsoleerd levend op hun boerderij. Inmiddels is zij toegepast psychologe en biedt ze deze doelgroep een cursus assertiviteit aan.

Ze leven geïsoleerd, zijn verlegen, durven haar nauwelijks aan te kijken, gaan het gesprek liever uit de weg. In de tijd dat Martine Platvoet naast haar studie toegepaste psychologie melkmonsternemer was voor CRV kwam zij zulke boeren regelmatig tegen.

Leuke kerels – de een jong, de ander wat ouder -, maar kampend met een negatief zelfbeeld. Pas na haar derde of vierde bezoek begonnen ze wat te ontdooien, maar durfden ze haar nog nauwelijks direct aan te kijken. Wat zal zij wel van hem denken? “Ontzettend jammer”, zegt Platvoet. “Het leven kan zo veel leuker zijn als het lukt om een gesprek met een vreemde te voeren en niet bij voorbaat te denken: ik zeg liever niks, want dan zeg ik in ieder geval niks verkeerds.”

Leren communiceren in cursus ‘De zelfverzekerde boer’

Martine Platvoet uit het Overijsselse Bathmen is inmiddels afgestudeerd als toegepast psycholoog en wil dolgraag iets doen met haar persoonlijke ervaringen op de boerenbedrijven waar ze als monsternemer kwam. Met eenvoudige oefeningen in een groep met gelijkgestemden moet het lukken om de schroom te overwinnen, om de cursisten positiever over zichzelf te laten denken.

Samen met haar vroegere docent Henk Korterink, nu werkzaam als psycholoog in de agrarische sector, heeft zij de cursus ‘De zelfverzekerde boer’ opgezet. De cursus van 6 middagen is in eerste instantie gericht op alleenstaande boeren, die in een isolement zijn terechtgekomen en moeite hebben in het omgaan met familieleden en erfbetreders, laat staan met potentiële levenspartners.

‘Minder werken wordt in de agrarische sector gezien als een teken van zwakte’

“De groep waarvoor de communicatie- en assertiviteitscursus is bedoeld, is helaas groter dan menigeen denkt”, zegt Platvoet. “Je komt ze ook niet tegen, want ze komen nauwelijks van hun erf af. Hun moeder doet de boodschappen, ze zijn vaak geen lid van verenigingen. Hooguit bezoeken ze af en toe een boerenvergadering, want die sociale omgeving is nog tamelijk veilig.”

Werk en leven spelen zich af op de boerderij. Van de vriendengroep is weinig meer over, de vroegere maten zijn getrouwd, ze zijn druk met vrouw, kinderen en koeien. Platvoet: “Dus staat de boerderij in hun leven centraal. Ze maken lange dagen. Jammer dat ze hun werk niet zo organiseren dat er wat vrije tijd overblijft.” Platvoet snapt best dat dat niet gebeurt. “Minder werken wordt in de agrarische sector gezien als een teken van zwakte. Een melker inhuren kost alleen maar geld. Dat kun je best zelf doen.”

Slecht sectorimago drukt boer verder in isolement

Ze analyseert dat het slechte imago van de agrarische sector en dan vooral dat van de veehouderij, boeren verder in het isolement drukt. Veehouders krijgen het gevoel dat de buitenwereld tegen hen is, dat ze alles verkeerd doen. “Terwijl ze het juist zo goed voor hebben met hun dieren. Dan kun je beter achter de staldeuren blijven. Daar tussen de varkens en koeien is het veiliger dan in het dorp.”

Leren communiceren in cursus ‘De zelfverzekerde boer’

Leren communiceren is de kern van de cursus van Platvoet. Oefenen in de relatief veilige omgeving van een groep mensen met soortgelijke levenservaringen. In die groep mag het best fout gaan. “En wat dan nog”, vraagt Platvoet zich af. “Als je iets zegt dat verkeerd overkomt, stort de wereld toch niet in?” Meer informatie via: cursus ‘De zelfverzekerde boer’.

Beheer
WP Admin