Redactieblog

4808 x bekeken 6 reacties

'Wordt grond duurder of goedkoper?'

De grondmarkt ligt bij ons een beetje stil. "Logisch, want wie kan zeggen wat de prijzen gaan doen", zegt Hanna. "Feiten en meningen lopen ver uiteen."

Dat bleek vorige week op een avond van de LTO in Varsseveld. Daar vertelden mensen van LTO dat de melkveehouderij 20.000 tot 30.000 hectare grond extra nodig heeft. Vooral in ons oostelijk deel van Nederland is grondgebondenheid een probleem. Daar moet dus grond worden aangekocht. Dit om te voldoen aan de AMvB Grondgebonden groei Melkveehouderij. Dat kan niet anders dan leiden tot een grotere vraag naar grasland.

Prijs grasland duizenden euro's gedaald

In tegenstelling tot deze grotere vraag staan de cijfers van het kadaster. Grasland bracht in februari duizenden euro's per hectare minder op dan in januari. De gemiddelde prijs daalde in Nederland van bijna €52.000 naar €45.448 per hectare. Uiteraard met grote regionale verschillen. Bij bouwland steeg de gemiddelde prijs echter met ruim €6.000 naar €69.000.

"Verbaast me niet", merkt Hans op. "Bij de melkveehouders spelen op het ogenblik twee zaken een rol. Ten eerste is de melkprijs laag en dat nodigt niet uit om in grond te investeren. Daarbij zijn de banken strenge toezichthouders geworden, met de dreiging van Bijzonder Beheer en hogere rente in de binnenzak van hun keurige pak. Ten tweede de fosfaatrechten. Die moeten door de groeiers nog worden gekocht. Ook daar is geld voor nodig. Dat alles remt de vraag naar grond."

'Verband tussen grondprijzen en fosfaatrechten'

"Je vergeet nog dat stoppers niet gaan verkopen op dit moment", antwoord ik. "Ze moeten eerst weten wat de opbrengsten van de fosfaatrechten zijn, voordat ze een punt zetten achter hun bedrijf. En dat duurt nog wel een jaar, voordat we daar enige zekerheid over hebben. Dus blijft de markt voor grond aarzelend en de prijzen eerder lager dan hoger."

"Bovendien bestaat er een verband tussen de prijzen van grond en die van fosfaatrechten", beweert Hanna beslist. "Hoe duurder de fosfaatrechten, hoe lager de prijs van grond. Dat zagen we ook bij de melkquotering. Een goede lering uit het verleden. Stil zitten dus."

Laatste reacties

 • daan1908

  Ik denk dat ze te koop zijn op een mooi stuk grond .

 • simpel boerke

  In een ander artikel werd door een schrijver voorspeld dat de fosfaatrechten in prijs zouden stijgen, als de grondprijs dan ook nog zou stijgen wordt het bijna ondoenlijk om uit te breiden.

 • Hr19

  Vergaderboer heeft nog een stuk grond nodig!

 • veldzicht

  Als je stopt met boeren waarom zou je je grond dan verkopen?
  als je het verhuurt kan je een hoge huurprijs vragen en krijgen , geld op de bank brengt bijna niks op en veel andere rendabele beleggingen liggen ook niet voor het op scheppen .
  ik zie die grondprijs voorlopig nog niet veel dalen tenzij er een groot aantal boeren failliet gaan maar zo ver is het nog lang niet.

 • agratax(1)

  Als Hans zijn bewering kopt dat er een correlatie bestaat tussen grondprijs en fosfaatrecht, dan zal bij bedrijfsbeeindiging de Fiscus de lachende derde zijn. De daling of stijging van de grondprijs levert de fiscus weinig of niets op, maar een duur fosfaatrecht dat om niet is verkregen of tot Nul is afgeschreven levert bij verkoop Stakingswinst op. Kassa!!

 • agratax(1)

  Mijn ideaal zou dan ook zijn Grondgebondenheid en anders fosfaatrechten per hectare en rechten die niet zonder grond verkocht kunnen worden. We willen toch fosfaatrechten om de Vervuiling via mest tegen te gaan. Geef iedere grondbezitter fosfaatechten, zodat ook een akkerbouwer kan overstappen op veehouderij zonder aankoop van rechten om zijn mest op eigen grond aan te wenden. Laat LTO en het Ministerie eens stoppen met "Hokjes denken" en tegelijk gemengde landbouwbedrijven promoten vanwege de milieu voordelen.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.