50 hoogleraren hebben een petitie van Wakker Dier ondertekend tegen kiloknallers.</p> <p><em>Foto: Bert Jansen </em> AlgemeenOpinie

‘Hoogleraren misbruiken hun geleerde titels’

Deze week haalde Wakker Dier de pers met een petitie tegen kiloknallers, ondertekend door 50 hoogleraren. Dat zijn er 50 van de 5.000, niet echt veel dus.

Mij was niet gevraagd om mee te ondertekenen. Waarschijnlijk omdat Wakker Dier sommige hoogleraren liever vraagt dan andere. Geeft ook niet, ik had vast niet getekend, niet vanwege de kiloknallers, daar ben ik zoals gezegd ook tegen, maar vanwege Wakker Dier.

Discussie win je niet op basis van titel

Los daarvan, ik houd er niet zo van om discussies proberen te winnen op basis van je titels. Doe het liever met argumenten. Ik heb heel lang al mijn brieven en mails ondertekend met DIRK, later met DIRK STRIJKER, en tegenwoordig, omdat ik zo oud ben, naar studenten, met STRIJKER. De titels PROF. DR. gebruik ik alleen maar bij het ondertekenen van officiële besluiten namens organisaties.

Toch, zolang je er maar verstand van hebt, is er ook niet echt iets tegen om je titels te gebruiken. Een aantal van die ondertekenende hoogleraren heeft er echt wel voor doorgeleerd. Systeemecologen, ruraal sociologen, deskundigen in de duurzaamheid, en in de stikstofkunde, ze mogen vanuit hun kennis iets vinden van vleesprijzen en kiloknallers en de gevolgen daarvan. Het aardige is dat veel van die deskundige professors dan ook niet alleen ondertekenen, maar ook aangeven waarom we van de kiloknallers af moeten.

Titulatuur misbruiken met ondertekenen petitie

Maar hoogleraren Franse taal- en letterkunde, klinisch psychologen, neurologen, financieel economen, wiskundigen, ontwikkelingspsychopathologen (hoogleraar in een discipline die niet door mijn spellingchecker wordt herkend)? Ze misbruiken hun titulatuur met hun ondertekening, hun baas zou ze in het jaarlijks functioneringsgesprek eens goed moeten toespreken. Temeer daar de argumenten die deze lieden geven, terug te voeren zijn op twee dingen; dat ze privé vegetariër zijn en begaan met het welzijn van dieren. Wat dacht u van een taalkundige die vaststelt dat het milieu onevenredig wordt belast door de intensieve veehouderij. Of een geleerde in het waterbeheer die meldt dat industrieel vlees niet goed is voor het dierenwelzijn. Of een geograaf, niet van mijn faculteit overigens, die stelt dat een dierenleven meer waard is dan alleen een prijs per kilo.

Relatie tussen prijs en productieproces is niet zo simpel

Ook ik denk dat prijsconcurrentie op vlees tot lagere marges en industrialisering kan leiden, en ik heb er nog voor doorgeleerd ook. Maar, de schaalvergroting in de melkveehouderij van de afgelopen jaren is opgetreden in tijden van gemiddeld goede prijzen, dus zo simpel ligt de relatie tussen prijs en productieproces nu ook weer niet. Ik ben vooral tegen kiloknallers omdat mijn schoonvader, die slager was, vond dat je geen vlees mocht weggooien, omdat er een dier voor was geslacht. Dat besef heeft dus weinig met een titel te maken.

Beheer
WP Admin