Vee in de kraal op een agrarisch bedrijf in de Amerikaanse staat Kansas.</p> <p><em>Foto: Henk Riswick</em> AlgemeenOpinie

‘Hoe meer boeren emigreren, hoe beter’

Steeds meer boeren overwegen te emigreren, stelt columnist Vergaderboer vast. Voorlichtingsavonden worden goed bezocht. Afspraken worden gemaakt over het bezichtigen van bedrijven in andere landen.

Dat steeds meer boeren in onze contreien emigratie overwegen, is een goed bericht. Het is hier geen pretje om boer te zijn. Je moet je richten op de wereldmarktprijzen, maar je mag je bedrijf niet inrichten naar de normen voor de concurrent op die wereldmarkt. Geen gelijk speelveld dus. Wij komen om in de regelgeving.

Halve waarheden PvdD maken landbouw zwart

Niet te vergeten het maatschappelijke oordeel. Een Partij voor de Dieren slaagt er in met halve waarheden ons doen en laten in de veehouderij in een kwaad daglicht te stellen. De publieke opinie kwaakt vrolijk mee in dat koor. We kunnen er als boeren weinig aan doen. We kunnen nog zo vaak zeggen dat onze dieren het veel beter hebben dan waar ook ter wereld, men gelooft ons niet. Terwijl wij de waarheid vertellen en mooie Marianne met haar betonnen gezicht het tegengestelde beliegt. Zoiets kan dus alleen maar in ons kleine landje.

Alle reden voor boer om Nederland te verlaten

Alle reden, dus, om afscheid te nemen. Ik voel u denken: ‘En waarom is zoon Hans dan teruggekomen? Die had toch zo’n mooi bedrijf in Amerika?’ Ja, dat had hij. Maar hij had ook een vrouw en kinderen. En vooral zijn vrouw wilde graag terug, omdat ze hier meer kans had op een betere baan. Die heeft ze en de kinderen voelen zich hier thuis. Maar ik merk aan Hans wel dat het bij hem soms knaagt. Het oerwoud aan regels is in de jaren na zijn terugkeer ook wel heel erg toegenomen.

‘Ik merk aan Hans wel dat het bij hem soms knaagt. Het oerwoud aan regels is in de jaren na zijn terugkeer in Nederland ook wel heel erg toegenomen.’

Emigratie voor iedereen beter

Terug naar de boeren, die willen emigreren. Dat ze dat doen, is voor iedereen beter. Ten eerste voor zichzelf. Het zijn ondernemende boeren, anders wilden ze niet weg. Het zijn waarschijnlijk ook de boeren, die zich vooral ondernemer voelen. Die niet terug willen naar vroeger, met kleine overzichtelijke bedrijven met bloeiende weiden en tokkelende kippen op het erf. Of met toeristen, om toch maar een boterham te verdienen. Want als je niet groeit, dan moet je verbreden. De boeren, die kiezen voor dit oude, idealistische boerenmodel, zullen niet gaan emigreren. De grotere, ondernemende boeren doen dat dus wel.

Amerika, Canada, Oost-Duitsland en Roemenië bieden boer mogelijkheden

Die ondernemende boer die wil emigreren heeft veel keus. Amerika of Canada, maar ook dichterbij, zoals Oost-Duitsland en Roemenië bieden mogelijkheden. Ruim baan om elders het geluk te vinden. Voor de blijvers, hier, is het goed dat boeren emigreren. Het geeft ruimte op de grondmarkt. Er komen doorgroei mogelijkheden voor boeren, die niet weg willen. Ze krijgen kansen door de boer, die het land verlaat.

Daarom, prima, die emigratie. Echt een win-winsituatie. Zowel voor de vertrekkers als voor de blijvers.

Beheer
WP Admin