<em>Foto: ANP</em> AlgemeenOpinie

‘De kiloknaller en de hoogleraar zonder boerenverstand’

Hoogleraren hebben ergens heel veel verstand van. Je kunt hen raadplegen wanneer je een ingewikkelde vraag hebt over hun vakgebied. Voor overige zaken hebben ze meer aan boerenverstand.

Boerenverstand echter, is met het drastisch afnemen van het aantal boeren de laatste decennia, ernstig uitgefokt geraakt. Wanneer er een petitie langskomt met de term kiloknaller in de titel, laat zich raden wat er gebeurt.

Natuurlijk, ook ik ben tegen de kiloknaller. Omdat er dan zeker niets meer over is voor de boer aan het begin van de keten. Steeds minder boeren zorgen voor steeds meer voedsel voor steeds meer aardbewoners. Het lijkt me daarom op zijn minst onhandig om boeren in hun bestaansrecht te bedreigen. Koesteren moeten we hen! Ik doe dat dagelijks met mijn eigen stoere boer.

Produceren met zo min mogelijk grondstof

Wat is er dan aan de hand? Voedselproductie kost grondstoffen. Sommige van deze grondstoffen worden schaarser. Nederlandse boeren zijn beter dan waar ook ter wereld in het maken van hun producten met zo min mogelijk grondstoffen en zo min mogelijk afvalstoffen. Dat kun je gerust duurzaam noemen.

Dat een hogere efficiëntie samengaat met minder verduurzaming en een lager dierwelzijn is een vreemde argumentatie die uit de petitie spreekt. Sterker nog: het is andersom. Modernere, grotere stallen bieden een hoger dierwelzijn en vragen relatief minder input aan grondstoffen voor productie.

Het is wel gemakkelijk scoren bij degenen die geen kennis hebben van dit vakgebied. De consumenten die hun mond vol hebben van zongerijpte tomaatjes en scharrelkarbonaadjes zullen zich flink verslikken wanneer ze horen hoeveel extra grondstoffen en water hun eten gekost heeft.

Grote, moderne veehouderijsystemen gaan beeld bepalen

Wanneer je dat doorrekent naar de wereldbevolking is de conclusie even eenvoudig als voorspelbaar. Daar hoef je geen hoogleraar voor te zijn. Willen we dierwelzijn vergroten, ruimte overhouden voor natuur en recreatie en het milieu ontzien, dan zullen grote, moderne veehouderijsystemen die respect hebben voor de intrinsieke waarde van het dier het beeld gaan bepalen. Niet ons voedselproductiesysteem, maar wij, consumenten, zijn de grootste bedreigers van onze aarde.

Beheer
WP Admin