Commentaar

1699 x bekeken

'Bezwaren tegen TTIP niet wegwuiven'

De ongerustheid over het vrijhandelsverdrag TTIP neemt toe. Na de 'usual suspects' zoals de EDB, zijn ook de varkenshouders van LTO tegen.

De kritische boerenvakbonden hebben zelfs een monsterverbond gesloten met Milieudefensie - anders meestal hun tegenpool. Ze vinden elkaar in angst voor het onbekende en voor verlies van de weinige zekerheden die er nog zijn.

Klappen vallen in vleessector

LTO-voorzitter verwijt hen 'Calimero-gedrag', hij vindt dat Nederlandse landbouwers helemaal niet bang moeten zijn voor vrijere handel, integendeel. Maar hij vertelt het hele verhaal niet. Voor de zuivel zijn er kansen, evenals voor de sector uitgangsmateriaal. Maar de vleessector geldt als de hoek waar de klappen vallen na TTIP.

Ruimte voor EU-beleid in toekomst?

Tegenstanders blazen emoties op, die kritiek is terecht. Maar voorstanders wuiven bezwaren te makkelijk weg. Bijvoorbeeld dat normen voor verantwoorde productie zullen worden verlaagd. Oké, dat zal nu niet gebeuren, maar hoe zit het met de ruimte voor zelfstandig Europees beleid in de toekomst?

Bovenlaag profiteert het meest van drempelloosheid

In Duitsland roepen Obama en Merkel op om het verdrag zo snel mogelijk af te ronden, met het oog op de Amerikaanse verkiezingen. Zo win je geen vertrouwen. En daar zit hem de kneep. Het vertrouwen in dergelijke Grote Verhalen is weg. Bijvoorbeeld door onthullingen à la de Panama Papers waaruit blijkt dat de bovenlaag die het meest profiteert van internationale drempelloosheid vooral goed voor zichzelf weet te zorgen.

Of registreer je om te kunnen reageren.