'Vergeet de stikstof niet' AlgemeenOpinie

‘Vergeet de stikstof niet’

Alle aandacht gaat nu uit naar fosfaat. Maar het fosfaatprobleem is uiteindelijk kleiner dan dat van stikstof. ‘It ’s the economy, stupid’, was ooit de verklaring die Bill Clinton gaf voor zijn succesvolle verkiezingscampagne. Zo zou je in de mestpolitiek kunnen zeggen: ‘it ’s the nitrogen, stupid’.

Stikstofoverschotten die water, bodem en lucht belasten vormen wereldwijd een groot milieuprobleem. Niet voor niks is de nitraatrichtlijn (stikstofbeleid dus) de basis voor het mestbeleid. Hebben we het fosfaatoverschot eenmaal onder controle – en binnen enkele jaren zit dat er echt aan te komen – dan komt het op de stikstof aan.

Stikstof is ongrijpbaar

Stikstof is veel moeilijker te ‘managen’ dan fosfaat. Stikstof spoelt uit, het vervluchtigt, het gaat makkelijk van de ene vorm over in de andere en is daarom ongrijpbaar. Na mestverwerking zit het in de dunne fractie. Bij afvoer betekent dat: hoge transportkosten.

Op het Nationaal Mestcongres, dinsdag 8 maart in Papendal in Arnhem, kwamen verschillende sprekers op dit punt. Het helderst was mesttransporteur Jan Bakker: “Jullie denken te makkelijk over de stikstof. Daar heeft de melkveehouder een probleem mee. Als boeren mest moeten afvoeren vanwege de stikstof, dan gaat de fosfaat gewoon mee.”

Verscherpte derogatievoorwaarden

In zandgebieden met verscherpte derogatievoorwaarden merken veehouders dat al. Ze mogen 20 kilo minder stikstof uit dierlijke mest uitrijden per hectare, of ruwweg 5 ton drijfmest. Dat scheelt meteen ruim 7 kilo fosfaat.

Het onderstreept meteen ook het grote belang van behoud van de derogatie.

 

Lees alles over fosfaatrechten in het dossier. Blader ook door de interactieve tijdlijn!

Lees meer over het stikstofbeleid

Beheer
WP Admin