Commentaar

1612 x bekeken 2 reacties

'Tijd dringt voor staartknippen'

Een harde datum staat niet in de Verklaring van Dalfsen. Toch begint de tijd politiek wel te dringen: de varkenshouderij moet stoppen met couperen van staarten.

In de pluimveesector staat 1 september 2018 genoteerd als einddatum voor snavelbehandeling bij leghennen. De praktijk is weerbarstig. Voor beide welzijnsmaatregelen is nog geen afdoende alternatief om problemen te voorkomen.

De pluimveesector ziet het houden van hennen met intacte snavels als een van de grootste uitdagingen. De ondernemers staan ook niet te springen. Zelfs voor een goede praktijkproef is het animo te mager. Het praktijkcentrum VIC Sterksel volgde twee jaar 117 tomen, in totaal 1.428 biggen. 10% had een staartwond. Het lukt nog niet om staartbijten een halt toe te roepen. De varkenshouders moeten er op tijd bij zijn. Het blijkt erg lastig nog te kunnen ingrijpen als er problemen optreden.

Geld is serieuze factor

Goed onderzoek vraagt om nog meer onderzoek, is vaak een conclusie. In deze welzijnsdossiers is dit zeker van toepassing. Zo studeert Sterksel op dit moment op effect van voersamenstelling op staartbijten. De sector werkt serieus aan de problemen. Het is goed een ultimatum te stellen, maar een oplossing binnen een vooropgesteld tijdspad laat zich niet altijd afdwingen. Daar moet begrip voor zijn. Geld is in dit debat een serieuze factor, al zal de buitenwacht dit niet als steekhoudend ervaren.

Laatste reacties

  • WGeverink

    Bij mij in de stal deden de varkens het jaren achtereen perfect. Een hele hoge gezondheidsstatus (SPF), een groei van ver over de 900 gram met een supergoede VC. Medicijn gebruik bij de allerlaagsten van de praktijk. Als de zaken perfect lopen ga je niks veranderen. Toch kreeg ik in mijn vleesvarkensstal uit het niets te maken met een enorme uitbraak van staartbijten. Het enige wat je met de aangevreten varkens kunt doen is appart zetten. In alle randsoenen zat minimaal 3.5 kg zout per ton. Om het bijten te stoppen zuivere kali toegevoegd aan het drinkwater. Hoe je dat doet is elke paar dagen de dosering opvoeren tot er geen nieuwe gevallen meer bij komen. Dat is een truuk die mijn dierenarts bij toeval ontdekt heeft. Enfin een paar weken later de behandeling gestopt en daarna net als ervoor maar zo heel af en toe eentje. Ik ben er net als de meesten die er ooit mee te maken hebben gehad nooit achter gekomen wat de oorzaak was.

  • WGeverink

    Om zomaar te stoppen met couperen zonder dat er een oplossing is gevonden voor het probleem is vragen om problemen.

Of registreer je om te kunnen reageren.