<em>Foto: Hans Prinsen</em> AlgemeenOpinie

‘Tijd dringt voor staartknippen’

Een harde datum staat niet in de Verklaring van Dalfsen. Toch begint de tijd politiek wel te dringen: de varkenshouderij moet stoppen met couperen van staarten.

In de pluimveesector staat 1 september 2018 genoteerd als einddatum voor snavelbehandeling bij leghennen. De praktijk is weerbarstig. Voor beide welzijnsmaatregelen is nog geen afdoende alternatief om problemen te voorkomen.

De pluimveesector ziet het houden van hennen met intacte snavels als een van de grootste uitdagingen. De ondernemers staan ook niet te springen. Zelfs voor een goede praktijkproef is het animo te mager. Het praktijkcentrum VIC Sterksel volgde twee jaar 117 tomen, in totaal 1.428 biggen. 10% had een staartwond. Het lukt nog niet om staartbijten een halt toe te roepen. De varkenshouders moeten er op tijd bij zijn. Het blijkt erg lastig nog te kunnen ingrijpen als er problemen optreden.

Geld is serieuze factor

Goed onderzoek vraagt om nog meer onderzoek, is vaak een conclusie. In deze welzijnsdossiers is dit zeker van toepassing. Zo studeert Sterksel op dit moment op effect van voersamenstelling op staartbijten. De sector werkt serieus aan de problemen. Het is goed een ultimatum te stellen, maar een oplossing binnen een vooropgesteld tijdspad laat zich niet altijd afdwingen. Daar moet begrip voor zijn. Geld is in dit debat een serieuze factor, al zal de buitenwacht dit niet als steekhoudend ervaren.

Beheer
WP Admin