<em>Foto: Michel Velderman</em> AlgemeenOpinie

‘Omslag nodig in mestdenken’

Mest wordt nog te veel als restproduct weggezet, terwijl het waarde heeft. Het wordt tijd om werk te maken van een duurzaam, blijvend afzetkanaal voor mest en mestproducten.

Akkerbouwers zijn bezig met precisielandbouw, bemesten op maat. De veehouderij levert vooral anonieme mest met de vraag wat de gehaltes zijn. Een gat gaapt. Hans Huijbers, portefeuillehouder Verduurzaming bij LTO Nederland, windt er op het Nationaal Mestcongres van Boerderij geen doekjes om. Er is nog een flinke weg te gaan, misschien is wel een cultuuromslag nodig.

Verantwoorde mestafzet met kennis over gehaltes

Mest is nog vooral een restproduct. De afzet kent geen keten. Dat zou wel moeten. Een verantwoorde afzet naar akkerbouwers met kennis over gehaltes, in elke schakel afgegeven met een garantieverklaring. In die denkwijze is mest geen anoniem restproduct, maar een product met potentiële waarde.

‘Normaliseren’ van mestmarkt

Die positie is er nu nog niet. De mestmarkt is ernstig verstoord, niet in de laatste plaats door de explosieve groei in de melkveehouderij. Prijzen lopen op van €20 tot €25 per kuub. De fosfaatproductie in de veehouderij ligt ver boven de afgesproken 84,9 miljoen kilo. Volgens becijferingen van Boerderij moet door ingrijpen van staatssecretaris Van Dam het aantal koeien in 2018 dalen met 160.000. De mestmarkt zou weer kunnen ‘normaliseren’. Wat dit precies voor de prijs inhoudt, weet niemand.

Meer mestverwerkingscapaciteit

De verwerkingscapaciteit is ver onder de maat. Volgens voorzitter Ruud Tijssens van het Mestinvesteringsfonds moet deze met 11 miljoen kilo fosfaat groeien naar het doel van 55 miljoen ton in 2017. Er staat het nodige op stapel; realisatie ervan stuit veelal op stroperige vergunningprocedures.

Geen verdeeldheid maar samenwerking in sector

De sector is probleemeigenaar en moet het voortouw nemen. Helaas is de sector verdeeld. Veehouders onderling, veehouders en intermediairs, intermediairs en kunstmestindustrie. Ten langen leste heeft de sector om overheidsregie − lees: een mestwet − gevraagd! Met dit gegeven wordt het tijd om gezamenlijk werk te maken van een duurzaam, blijvend afzetkanaal voor mest en mestproducten. Dat kan alleen als de klant, binnen en buiten Nederland, centraal komt te staan.

Beheer
WP Admin