<em>Foto: Michel Zoeter</em> AlgemeenOpinie

‘Kostprijsverhoging door fosfaatrecht gevolg eigen keuzes’

Een belangrijk effect van de invoering van verhandelbare fosfaatrechten zal zijn: verhoging van de kostprijs van melk. In veel reacties op de fosfaatbrief van staatssecretaris Martijn van Dam wordt hier met zorg op gewezen.

Boeren, bankiers, belangenbehartigers, allemaal zijn ze ongerust over de concurrentiepositie van de Nederlandse melkveehouder. Waren we net van het dure quotum af, gaat het geld in de fosfaatrechten zitten.

Die zorg is terecht. Geld investeren in productierecht is deels windhandel. Het geld vloeit naar de stoppers. Op deze per definitie binnenlands-Nederlandse markt prijzen boeren elkaar de markt uit, en zetten zichzelf op achterstand ten opzichte van concullega’s van over de grens. Overigens, veel betalen voor rechten kan alleen als daar economische draagkracht voor is. Gaat het geld niet in quotum, dan wel in rechten en anders wel in grond, maar dat terzijde.

Nederland is vol – bij huidige normen

Geld hoort bij schaarste. De schaarste bestaat in dit verhaal uit milieugebruiksruimte. Nederland is vol – bij de huidige normen. Dat vertaalt zich in een op te tuigen systeem van fosfaatrechten. De sector, LTO voorop, heeft van meet af aan gepleit voor vrij verhandelbare rechten, en tegen een centraal verdeelmechanisme via de overheid. De markt moet het doen.

We leven in een tijd waarin (bijna) iedereen zweert bij ‘marktwerking’. Het geld regeert, en we willen dat ook niet anders. De kostprijsverhogende werking van de fosfaatrechten is dus een resultaat van een keus die ‘de sector’ zelf gemaakt heeft.

Beheer
WP Admin