Commentaar

1541 x bekeken

Kalm aan met 'alternatieven' voor antibiotica

Gisteren op deze plaats lovende woorden over het succesvolle antibioticabeleid. Vandaag een kritische noot over een opmerkelijk bijverschijnsel: de gestegen verkoop van 'alternatieven' voor antibiotica.

Veehouders kopen in toenemende mate kruidenmiddelen en homeopathische producten voor hun vee. Dit is een bedenkelijke ontwikkeling, want de meeste van deze producten werken niet - tenminste niet zoals je van een geneesmiddel zou mogen verwachten.

Placebo-effect

De alternatieve geneeskunde is een glibberig terrein. Wanneer is de effectiviteit van een middel bewezen? Hoe zit dat met het placebo-effect en de autosuggestie? In de humane geneeskunde is het een heikel onderwerp met 'gelovers' en 'sceptici' die het nooit eens worden. In de veterinaire wereld bestaat die tegenstelling ook.

Met het wegvallen van sommige antibiotica bestaat de neiging om dan maar naar een ander middel te grijpen. Ook in de akkerbouw gebeurt dat - vanwege de nadelen van chemische bestrijdingsmiddelen is er een hang naar alternatieve spuitmiddelen. Ook hier met vraagtekens over de effectiviteit.

Alle ballen op preventie

Natuurlijk mag iedereen zelf weten wat hij doet, zolang het maar geen schade veroorzaakt. Maar middelen die niet werken kosten wel geld en inspanning. De achterliggende reflex is: je wilt niet niks doen. Is er iets aan de hand met je vee of je gewas, dan wil je actief aan de slag, je wilt geen kansen missen. Je wilt actief ingrijpen, het liefst met een medicijn of een remedie. Dat dat niet altijd kan, is lastig te accepteren. Toch zit daar de volgende winst als het gaat om effectief gezondheidsmanagement. Alle ballen op preventie, achteraf spuiten is te laat.

Varkenshouder Kris Gios werkt al jaren met natuurlijke middelen. Lees hoe hij omgaat met diergezondheid op zijn bedrijf:
Betere varkensgezondheid met kruidenmengsels

Of registreer je om te kunnen reageren.