<em>Foto: Hans Prinsen</em> AlgemeenOpinie

‘Het wordt stil aan de keukentafel’

De keukentafel was lang het middelpunt in het boerenbedrijf. Ook bij ons. Hanna is gastvrij. Als ik iemand mee naar binnen neem, is er altijd koffie of thee, plus gezelligheid met het uitwisselen van nieuwtjes uit de buurt.

Dat verandert. Vroeger kwamen meerdere veevoerhandelaren met koopjes. Omdat wij een vaste afnemer zijn van ForFarmers komen ze niet meer. Er is toch geen handel. Sinds we zelf de koeien insemineren is ook de man van de ki niet meer onze regelmatige gast. De vaste loonwerker komt niet meer vragen om werk, maar belt of hij ons ook moet inplannen.

Vertegenwoordiger op het boerenbedrijf wordt verdrongen door digitale contacten met leveranciers en afnemers

Tot nu toe was de veehandelaar nog een vaste koffiedrinker. Als er handel was, kregen ze die. Ik schrijf dit in meervoud, want wat veehandel betreft moet je toch meerdere handelaren hebben. Die heb je nodig om te vergelijken en om ze – als het kan – tegen elkaar te laten opbieden.

Vee verhandelen via Cowlinq

Dat laatste gaat nu bij ons misschien ook veranderen. Hans voelt er voor om het slachtvee en de kalveren via Cowlinq te verhandelen. Het schijnt dat deze jongens snel groeien en dat de veehouders tevreden zijn. Het voordeel is, vindt Hans, dat we een transparante kijk op de prijsvorming hebben. De marktberichten geven die niet meer, want er gaat een te klein deel van het overschot via de markt.

Laptop en mobiel staan op de keukentafel

Zo loopt de keukentafel leeg. Waar anders een gezellig koffie-uurtje ontstond, staat nu de laptop op tafel met de mobiele telefoon er naast. Zo doet Hans zijn zaken. Ondertussen overleggen we even onder – nog steeds – het commentaar van Hanna.

Hans vindt het prima zo. Als hij straks op de boerderij komt dan is zijn buitenhuis werkende vrouw er toch niet. En als ze er wel zou zijn, zou ze het niet willen. Hij is ook niet van plan om de vertegenwoordigers die nog langskomen, in huis uit te nodigen. Hoogstens geeft hij ze een kop koffie uit het koffiezetapparaat in het kantoor in de stal.

Steeds meer digitale contacten

Zoals de winkels het loodje leggen door de opkomst van de verkoop via internet, zo wordt de vertegenwoordiger op het boerenbedrijf verdrongen door sterk toenemende digitale contacten met leveranciers en afnemers. Jonge ondernemers zijn er blij mee. Oudere moeten er aan wennen.

Eén ding is zeker: het wordt stil aan de keukentafel.

 

Beheer
WP Admin