<em>Foto: Ronald Hissink</em> AlgemeenOpinie

‘Prijs van fosfaatrechten beïnvloedbaar?’

Boeren willen niet dat de prijs van fosfaatrechten oploopt, maar het gebeurt wel.

Ik heb het geweten, dat ik vorige week over fosfaatrechten schreef. Dat kwam deels omdat er een onaangename typefout in zat. Ik schreef dat de bemiddelaars uitgaan van een prijs van €1.000 per kilo. Dat had natuurlijk €100 moeten zijn. Mijn excuses. Lezers merken zo’n fout gelijk op zondagmiddag op. Maar ook toen dat foutje hersteld was, bleef het druk op de website van Boerderij.

Prijs rechten gaat verder oplopen

Ik schreef dat de prijs van de rechten waarschijnlijk nog verder gaat oplopen. Een prijs van €100 per kilo vertaalt zich in zo’n €4.000 per koeplaats. Voor melkquotum werd soms wel €15.000 per koeplaats ­betaald, en dus was mijn conclusie dat die €4.000 nog wel kan oplopen.

Prijsopdrijving door rekensom?

De reacties op Boerderij.nl waren nogal wisselend. Er was een categorie die mijn conclusie niet leuk vond, maar het er wel mee eens was. Er was ook een categorie die er mij van beschuldigde met mijn rekensom de prijs van de rechten op te drijven. Als zij gelijk hebben, is mijn kostje gekocht. Want degene die de prijs kan beïnvloeden, kan er rijk van worden. En dan was er een groep die mij voorrekende dat de prijs niet hoger kan worden, omdat het zo slecht gaat in de melkveehouderij.

En daar geloof ik dus niets van. Natuurlijk zijn er bedrijven die zwaar geïnvesteerd hebben met veel vreemd vermogen, die in de knel zitten. Zeker als ze ook nog eens een slecht betalende afnemer hebben, DOC bijvoorbeeld. Maar er zijn ook heel wat melkveehouders die het bij de huidige prijzen nog goed kunnen doen. Als die behoefte hebben aan ­extra rechten om de stal vol te krijgen of vol te houden, dan zijn ze in staat een hogere prijs te betalen dan de genoemde € 4.000 per koeplaats. Of ze dat er echt voor moeten betalen, hangt af van het aanbod. Dat aanbod moet komen van boeren die zich uit de sector terugtrekken.

Verkoop rechten is vertrekken uit melkveehouderij

Er waren heel wat reagerende melkveehouders die aankondigden hun fosfaatrechten acuut in de ramsj te doen als de prijs ver ­boven de €100 zou stijgen. Volgens mij is dat grootspraak. Verkoop van rechten betekent het vertrek uit de melkveehouderij. Vrijwel ­iedereen heeft de afgelopen jaren geïnvesteerd in uitbreiding, dan ga je vervolgens niet meteen stoppen. En overstappen op vleesvee of geiten of caravans? Niet iedereen wordt gelukkig van Herefords, van geiten melken, of van naar caravans kijken. Kortom, het aanbod zal niet zo groot zijn.

Rechten uitwisselen tussen sectoren is prima plan

Daarbij hoort een kanttekening. Er lijkt politieke beweging te zitten in de uitwisselbaarheid tussen sectoren. Er zijn genoeg varkenshouders die willen stoppen, mits ze er financieel niet te veel bij inschieten. Dat kan de prijs van rechten flink drukken, zelfs als er fors wordt afgeroomd. En uitwisselen tussen sectoren, ik heb dat altijd een prima plan gevonden.

Lees ook Strijkers blog: ‘Fosfaatrechten zijn blijvend’

Beheer
WP Admin