Redactieblog

4614 x bekeken 15 reactieslaatste update:29 mrt 2016

'Prijs van fosfaatrechten beïnvloedbaar?'

Boeren willen niet dat de prijs van fosfaatrechten oploopt, maar het gebeurt wel.

Ik heb het geweten, dat ik vorige week over fosfaatrechten schreef. Dat kwam deels omdat er een onaangename typefout in zat. Ik schreef dat de bemiddelaars uitgaan van een prijs van €1.000 per kilo. Dat had natuurlijk €100 moeten zijn. Mijn excuses. Lezers merken zo’n fout gelijk op zondagmiddag op. Maar ook toen dat foutje hersteld was, bleef het druk op de website van Boerderij.

Prijs rechten gaat verder oplopen

Ik schreef dat de prijs van de rechten waarschijnlijk nog verder gaat oplopen. Een prijs van €100 per kilo vertaalt zich in zo’n €4.000 per koeplaats. Voor melkquotum werd soms wel €15.000 per koeplaats ­betaald, en dus was mijn conclusie dat die €4.000 nog wel kan oplopen.

Prijsopdrijving door rekensom?

De reacties op Boerderij.nl waren nogal wisselend. Er was een categorie die mijn conclusie niet leuk vond, maar het er wel mee eens was. Er was ook een categorie die er mij van beschuldigde met mijn rekensom de prijs van de rechten op te drijven. Als zij gelijk hebben, is mijn kostje gekocht. Want degene die de prijs kan beïnvloeden, kan er rijk van worden. En dan was er een groep die mij voorrekende dat de prijs niet hoger kan worden, omdat het zo slecht gaat in de melkveehouderij.

En daar geloof ik dus niets van. Natuurlijk zijn er bedrijven die zwaar geïnvesteerd hebben met veel vreemd vermogen, die in de knel zitten. Zeker als ze ook nog eens een slecht betalende afnemer hebben, DOC bijvoorbeeld. Maar er zijn ook heel wat melkveehouders die het bij de huidige prijzen nog goed kunnen doen. Als die behoefte hebben aan ­extra rechten om de stal vol te krijgen of vol te houden, dan zijn ze in staat een hogere prijs te betalen dan de genoemde € 4.000 per koeplaats. Of ze dat er echt voor moeten betalen, hangt af van het aanbod. Dat aanbod moet komen van boeren die zich uit de sector terugtrekken.

Verkoop rechten is vertrekken uit melkveehouderij

Er waren heel wat reagerende melkveehouders die aankondigden hun fosfaatrechten acuut in de ramsj te doen als de prijs ver ­boven de €100 zou stijgen. Volgens mij is dat grootspraak. Verkoop van rechten betekent het vertrek uit de melkveehouderij. Vrijwel ­iedereen heeft de afgelopen jaren geïnvesteerd in uitbreiding, dan ga je vervolgens niet meteen stoppen. En overstappen op vleesvee of geiten of caravans? Niet iedereen wordt gelukkig van Herefords, van geiten melken, of van naar caravans kijken. Kortom, het aanbod zal niet zo groot zijn.

Rechten uitwisselen tussen sectoren is prima plan

Daarbij hoort een kanttekening. Er lijkt politieke beweging te zitten in de uitwisselbaarheid tussen sectoren. Er zijn genoeg varkenshouders die willen stoppen, mits ze er financieel niet te veel bij inschieten. Dat kan de prijs van rechten flink drukken, zelfs als er fors wordt afgeroomd. En uitwisselen tussen sectoren, ik heb dat altijd een prima plan gevonden.

Lees ook Strijkers blog: 'Fosfaatrechten zijn blijvend'

Laatste reacties

 • John*

  tegenover quotum stond een gegarandeerde melkprijs.
  tegenover fosfaatrechten staat mestproductieruimte.

  de laatste is dus om te voorkomen dat het milieu te zwaar belast wordt en de mestafzetkosten de spuigaten uitlopen.

  de eerste was er om Europees gezien de melkproductie te reguleren zodat vrijwel altijd een kostendekkende prijs is gerealiseerd. krijgen de boeren met fosfaatrechten een garantie op een kostendekkende prijs? heel Europa melkt nu vrij dus willen de bedrijven in nederland niet op achterstand komen dan zullen de mestafzetkosten of de kosten voor productieruimte niet te veel toe moeten nemen. Daar zit de balans en bepaald mede de waarde :) nauwelijks mestafzetkosten en geen rechten kosten is natuurlijk super voor t perspectief.

 • Bennie Stevelink

  Uitwisseling met de varkenshouderij zal de prijs van fosfaatrechten doen dalen. Willen we een écht lage prijs voor fosfaatrechten dan moet de uitwisseling gecombineerd worden met strengere regels voor grondgebondenheid.

 • Bennie Stevelink

  @John, een gegarandeerde melkprijs was er ook al voor het melkquotum werd ingevoerd. Het melkquotum kwam er in 1983 om de kosten van de melkprijsgarantie te beperken. Vanaf 2007 hadden we nog wel het melkquotum maar geen garandeerde melkprijs meer. Dat hebben we geweten want de melkprijs bewogen zich in 2007 tot het hoogste niveau ooit tot twee jaar later tot het laagste niveau ooit.

 • alco1

  Prima John.
  Je kunt zo stellen wij hier alleen kunnen concurreren zonder extra kosten in de vorm van fosfaatrechten en mestafzet.
  Kortom. Bedrijven die grond onder hun bedrijf hebben en niet van die onzinnige fosfaatrechten hoeven te kopen.
  Maar de politiek wil anders n.m. dat ook deze bedrijven ook de concurrentie met het buitenland verliezen.

 • wmeulemanjr1

  Misschien het juiste verhaal?

 • John*

  fosfaatrechten gaat uiteindelijk maar om een ding en dat is de bescherming van de bodem. hoe mooi kan het zijn om dit in een keer goed te regelen?

 • leftturn

  Hecht steeds minder waarde aan de schrijverij van deze en gene zichzelf deskundig inschattend. Losse flodders in combinatie met voorspellingen. Wat men vaak niet beseft is dat alles net wat minder eenvoudig is dan wat er even op papier gekalkt kan worden.
  We moeten deze schrijverij dan ook met een kleine glimlach en een grote korrel zout nemen.
  Neemt niet weg dat scribenten wat duidelijker mogen aangeven wat meningen of inschattingen zijn. Of zich meer feitelijk uitspreken wellicht. Gaat niet eens zozeer over deze column, wel deels. Maar nog meer over de commentaren.

 • DJ-D

  John bescherming van de bodem gebeurt toch al gewoon door o.a. (te strakke) Bemestingsnormen, mestafzet en uitrijperiodes.

 • alco1

  John. Het gaat niet over het beschermen van de bodem.
  Nee, over het verschralen van de bodem.
  Dat is een wezenlijk verschil.
  Juist hierdoor moet er nog meer kunstmest gebruikt worden en eiwitrijk voer van elders ingekocht worden.

 • wmeulemanjr1

  Op schrale zandgronden mag nu al minder mest, voor de rest word aan de hand van de grondmonster bepaald wat er op mag/kan aan mest. En we hebben de AMvB, als je daar niet aan kunt voldoen(daar hoor je nu via columns/blogs te weinig over) heb je nog niks aan veel Fosfaatrechten, of je verkoopt dan straks de gekregen 'niet plaatsbare rechten,

 • melkveehouder .

  Volgens mij zijn de kaarten dan wel geschud, maar het (politieke) spel moet nog gespeeld worden. Er spelen nog zo veel onzekerheden, ook in politieke zin, dat over de hoogte van de prijs van de rechten weinig zinnigs geschreven kan worden. Maar alles wat geschreven wordt lokt reacties uit. Angst voor het onbekende en frustratie over datgene wat men denkt dat gaat komen voert de boventoon. Emotie is een slechte raadgever, en koren op de molen van partijen die denken er een slaatje uit te slaan. Hoe moeilijk ook, maar het beste is rustig afwachten als je niet berooid wilt raken.

 • Ad7

  Als de fosfaatrechten uitwisselbaar worden loop je wel het gevaar dat er zoveel varkens verdwijnen dat zelfs de slachterijen in Nederland door gebrek aan slachtvarkens failliet kunnen gaan! Nieuwbouwkosten vleesvarken is circa € 400,- per plaats en fosfaatrecht van € 100,- per kg geeft een opbrengst van € 740,- per plaats, dus de kans is groot dat heel veel varkenshouders dan het geld pakken, de bank aflossen en gaan rentenieren..!!

 • Waalster

  Fosfaat is fosfaat dus uitwisselen moet kunnen maar dan wel ook de mestverwerking over nemen als dat nodig is.

 • arendsoog

  Een beetje varkenshouder kan dus straks zonder problemen een paar honderd koeien melken zonder grond

 • alco1

  @arendsoog.
  Goed opgemerkt.

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.