<em>Foto: Henk Riswick</em> AlgemeenOpinie

‘Boer wordt boekhouder’

“Wat ben ik blij dat we een opvolger hebben”, verzucht Hanna, als er weer een formulier van RVO.nl binnenkomt. “Ik kan er geen touw aan vastknopen.”

Ik ook niet. Hanna deed bij ons altijd de boekhouding en vulde de formulieren foutloos in. Ik bekeek het van een afstand en vond het wel prima. Ik heb veel meer belangstelling voor de bedrijfseconomische cijfers. De kostprijs weet ik precies, ook wat er mis mee is en wat beter kan en moet. Maar al die formulieren voor de regeltjes die ons worden opgedrongen, bah.

Administratieve rompslomp

Gelukkig heeft Hans dat bij ons voor zijn rekening genomen. Hij gaat er moeiteloos mee om en dat geeft je soms wel het gevoel dat je als wat oudere boer niet meer meetelt. Want ik voel medeleven met de boeren die zonder opvolger het bedrijf runnen. Die hebben te maken met dezelfde administratieve rompslomp.

‘Alles vraagt begeleiding op papier. Daar zijn veel boeren niet voor in de wieg gelegd’

“Ik denk dat het de sanering in de landbouw versnelt”, zegt Hanna somber. “We hebben de nieuwe melkveewet en straks komen de fosfaatrechten. De bank wil dat we een liquiditeitsbegroting maken. Alles vraagt begeleiding op papier. Daar zijn veel boeren niet voor in de wieg gelegd. Ze werden boer omdat het vak hun aansprak. Ze worden nu boekhouder en daar hebben ze niet voor gekozen.”

Uitbesteden aan de accountant …

Als je geen opvolger in huis hebt, zoals wij met Hans, kun je het beste die hele administratie maar uitbesteden aan je accountant. Die heeft de kennis en ervaring. Natuurlijk kost dat geld. Ik denk echter dat boeren op dit moment meer kunnen verdienen met het verlagen van de kostprijs dan met het invullen van moeilijke formulieren.

… of overdragen aan de boerin

“Hier ligt een mooie taak voor jonge boerinnen,” vindt Hanna. “Ze werken vaak buitenshuis en dat is alleen maar goed. Het is een venster naar de wereld. Maar misschien kunnen ze korter in deeltijd gaan werken en thuis de hele administratie voor hun rekening nemen. Dan verdienen ze door besparing op accountantskosten meer dan op hun werk”.

Helder idee. Vroeger hielp de boerin mee met melken, nu kan ze, als ze pienter is, de administratie doen. Dan kan de boer weer boer zijn.

 

Lees ook: ‘Fosfaatrechten cadeautje voor stoppers

Beheer
WP Admin