Een medewerker voegt antibiotica toe aan kalvervoer. Het gebruik van antibiotica is teruggedrongen, maar kan nog verder worden beperkt. <br /><em>Foto: Ronald Hissink</em> AlgemeenOpinie

Antibioticabeleid succesvol

Het gebruik van antibiotica is sterk verminderd. Tegelijk is ook de resistentie tegen antibiotica afgenomen. De maatregelen op dit terrein hebben dus geholpen.

Het antibioticabeleid is een succesverhaal, te danken aan gezamenlijke inspanning van veehouders, overheid, dierenartsen en fabrikanten.

Antibioticagebruik nog verder terug

We zijn er nog niet. Het gebruik kan nog verder terug. Resistentie tegen geneesmiddelen die voor mensen belangrijk zijn, blijft aandachtspunt. Ook binnen de humane geneeskunde is dit een groot en zelfs groeiend probleem. Binnen de veehouderij zijn er nog zat bedrijven waar het beter kan.

Maar een algemene opdracht tot verdere vermindering van het gebruik is nu niet meer nodig, en extra wetgeving die dit gebiedt zou zelfs averechts kunnen werken, vindt Hetty van Beers van diergeneesmiddelenautoriteit SDa. Dan worden voorlopers gestraft. Beter is het gericht bedrijven te helpen die nog in de oranje of rode zone zitten.

4 lessen te trekken uit antibioticaverhaal

Dat zijn verstandige woorden die aansluiten op de lessen die uit het verhaal van de antibiotica te trekken zijn. Dat zijn:

  1. Het kon dus wel met minder.
  2. Als de doelen maar haalbaar en realistisch zijn, willen veehouders wel duurzamer werken.
  3. Zachte dwang via regelgeving helpt.
  4. Er moet perspectief zijn, dat wil zeggen alternatieve oplossingen en ruimte voor eigen keuzes.
Beheer
WP Admin