Commentaar

1812 x bekeken 1 reactie

Antibioticabeleid succesvol

Het gebruik van antibiotica is sterk verminderd. Tegelijk is ook de resistentie tegen antibiotica afgenomen. De maatregelen op dit terrein hebben dus geholpen.

Het antibioticabeleid is een succesverhaal, te danken aan gezamenlijke inspanning van veehouders, overheid, dierenartsen en fabrikanten.

Antibioticagebruik nog verder terug

We zijn er nog niet. Het gebruik kan nog verder terug. Resistentie tegen geneesmiddelen die voor mensen belangrijk zijn, blijft aandachtspunt. Ook binnen de humane geneeskunde is dit een groot en zelfs groeiend probleem. Binnen de veehouderij zijn er nog zat bedrijven waar het beter kan.

Maar een algemene opdracht tot verdere vermindering van het gebruik is nu niet meer nodig, en extra wetgeving die dit gebiedt zou zelfs averechts kunnen werken, vindt Hetty van Beers van diergeneesmiddelenautoriteit SDa. Dan worden voorlopers gestraft. Beter is het gericht bedrijven te helpen die nog in de oranje of rode zone zitten.

4 lessen te trekken uit antibioticaverhaal

Dat zijn verstandige woorden die aansluiten op de lessen die uit het verhaal van de antibiotica te trekken zijn. Dat zijn:

 1. Het kon dus wel met minder.
 2. Als de doelen maar haalbaar en realistisch zijn, willen veehouders wel duurzamer werken.
 3. Zachte dwang via regelgeving helpt.
 4. Er moet perspectief zijn, dat wil zeggen alternatieve oplossingen en ruimte voor eigen keuzes.

Eén reactie

 • xw

  Nou beste Hetty, of het echt met minder kan? Welnu, blijkbaar moet het met minder. Of zachte dwang via regelgeving helpt? Ja nou en of, want als je als veehouder je hier niet aan houdt, wordt je van alle kanten afgestraft, met name financieel.
  droogzetters of antibiotica gebruiken wij nooit meer, want als daar iets mee mis gaat........... tsjonge, dan volgens er sancties, met name vanuit de zuivelverwerker. die zijn onevenredig hoog met het zich voordoende manco. Alleen al de dreiging die daar vanuit gaat. Resultaat: koe met problemen gaat bij ons gelijk naar de slacht, heb je ook geen wachttijd en ander gezeik. Kalveropfok? zelden nog gebruik van een antibioticum. Al is het niet diervriendlijk, maar sommige kwalen gaan uiteindelijk vanzelf wel over en anders maar niet.
  Ik kan zo nog wel een heel betoog houden over van alles en nog wat dienaangaande. Dat doen we maar niet. Maar vanuit de dagelijkse werkelijkheid/praktijk zeg ik U, dat het hele antibiotica gedoe echt geen overwegend juichverhaal is. Moraal van dit verhaal: de afgesproken doelstellingen middels strenge regelgeving halen door de beleidsmakers is net effe wat anders dan met deze regelgeving in de dagelijkse praktijk werken.

Of registreer je om te kunnen reageren.