Redactieblog

3252 x bekeken 5 reactieslaatste update:14 mrt 2016

'Aangifte doen soms liever op papier'

De Gecombineerde opgave en de belastingaangifte moeten digitaal. Veel mensen worden daarmee buitengesloten.

U weet dat ik een voorvechter ben van snel internet op het platteland. Toekomstgerichte landbouwbedrijven kunnen niet zonder. Maar er is ook een categorie boeren die wat minder toekomstgericht is, en waarom zouden ze? Zonder opvolger en met nog maar 10 of 15 jaar te gaan, hoef je je niet zo druk meer te maken. Het zal hun tijd wel duren, denken ze. Ze Skypen niet, ze kijken geen digitale televisie en ze doen niet aan Facebook, maar ze zijn vast wel gelukkig.

Gecombineerde opgave

De boeren die niets met computers en internet hebben, komen zo langzamerhand in de knel. De Gecombineerde opgave, voor mij nog steeds meitelling, moet digitaal worden ingeleverd en allerlei andere zaken ook. Voor de allermoeilijkste categorie van zo’n 250 boeren is door RVO.nl nog wat hulp geregeld, de rest moet het zien te redden met dochters, neven, buren en boekhouders.
En dat geldt niet alleen voor boeren. Alle burgers moeten vanaf nu digitaal aangifte doen voor de belastingen en voor andere overheidsdingen. De Belastingdienst schreef mij vandaag dat ze zich bij de digitale ontwikkelingen aansluit. Ik werd opgeroepen met mijn DigiD mijn digitale berichtenbox te activeren. Hoezo aansluiten? De overheid is niet volger, maar voorloper in digitale verplichtingen. Met mijn digitale berichtenbox komt het wel goed. Ik zit de hele dag achter de computer, dat is mijn werk, dus dit zal ook wel lukken. Maar oudere boeren, burgers die minder letters hebben gegeten, bejaarden? Ze worden door de overheid simpelweg buitengesloten. Ze worden afhankelijk van hulptroepen en als ze die niet hebben, bestaan ze straks niet meer.

Kostenbesparend en gemakkelijker

Dit alles gebeurt omdat het kosten bespaart en omdat het gemakkelijker is voor mondige burgers, voor D66-stemmers zullen we maar zeggen. Maar niet iedereen stemt D66 en dus kunnen we vaststellen dat niet iedereen in staat is volledig voor zichzelf op te komen en eindeloos veel keuzes te maken. Dat we het over minder mondige burgers hebben, blijkt al uit het feit dat niemand tegen deze uitsluitingsterreur in het geweer komt. Ja, de PVV zal tegen zijn omdat die overal tegen is, en de SGP omdat een deel van zijn achterban de computer als een werktuig van de duivel zal zien, maar geen enkele nette, grotere partij of maatschappelijke organisatie doet er iets aan.
Het kan zo in deel 2 van het boek ‘1984’ van George Orwell. Deel 1 gaat over Big Brother. In deel 2 had kunnen staan dat de overheid minder mondige burgers over de maatschappelijke rand kiepert. Een verzinsel? Het is 2016 en de toekomst is begonnen. Iedereen die de digitale trein heeft gemist, moet daarvoor boeten. En intussen vraagt Den Haag zich af waarom veel burgers toch zo boos zijn.

Laatste reacties

 • vink

  Geen internet is dus geen fiscus meer? Fantastisch toch!

 • vink

  Wilde dat abonnement altijd al opzeggen!

 • mheeilneee

  Moet de overheid eerst maar voor iedereen snel internet regelen

 • aardappelboer

  zeg dat wel, het internet hier is belabberd slecht en soms niet eens toegangelijk. Kan bij RVO soms niet eens gegevens ophalen omdat het te traag is met een upload snelheid van wel 0,8 mb en een internetsnelheid van nog geen 8mb!!

 • fietskip

  Gewoon om een papieren opgave blijven vragen bij RVO.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.