Politicus en bestuurder Ed Nijpels.<em><br />Foto: ANP</em> AlgemeenOpinie

‘Wat wil Van Dam eigenlijk met Nijpels?’

Oud-minister, oud-parlementariër, oud-commissaris van de koningin en oud-burgemeester Ed Nijpels gaat in opdracht van staatssecretaris Martijn van Dam een commissie leiden die zich buigt over de toekomst van de veehouderij. Wat kan die commissie nog bedenken?

“Wéér een commissie!?”, verzuchtte beleidsmedewerker Sijas Akkerman van Natuur en Milieu, toen hij hoorde dat staatssecretaris Martijn van Dam een commissie-Nijpels had ingesteld, die zich moet buigen over de toekomst van de veehouderij. Zijn reactie was nog mild, vergeleken bij die van LTO-voorzitter Albert Jan Maat. Die was danig in de wiek geschoten en verrast, nadat de staatssecretaris een commissie instelde ‘over ons en zonder ons’. Niemand wist van de instelling van de commissie.

‘Verdere verduurzaming van veehouderij’

Wat moet deze commissie nu toevoegen aan de kennis die er al is? De staatssecretaris stelt dat verschillende initiatieven, concepten en rapporten een goede basis bieden om verdere stappen te nemen. “Specifiek gaat het om het verbeteren van de economische perspectieven, verdere verduurzaming en versterking van het maatschappelijk draagvlak”, aldus Van Dam die eraan toevoegt dat hij de opdracht heeft gegeven om met concrete voorstellen voor acties en maatregelen te komen die bijdragen aan een ‘verdere verduurzaming van de intensieve veehouderij in ecologisch, sociaal en economisch opzicht’.

Verborgen agenda?

Was dat niet wat andere commissies ook al doen (Rosenthal, Veerman) of hebben gedaan (Wijffels, Alders, Van Doorn)? Zou een commissie van goed geïnformeerde buitenstaanders met ideeën kunnen komen die we nog niet kennen? Niemand die daarop rekent. Al die verbazing en irritatie bij elkaar roept de vraag op of er wellicht een verborgen agenda is. Is er een politiek probleem dat de staatssecretaris vooruit wil schuiven door de instelling van deze commissie? Niemand kan het bedenken. Zou deze commissie nog wat losse einden moeten oplossen, die overblijven na de discussie over de fosfaatrechten? Niemand die het zich kan voorstellen.

In elk geval is de instelling van de commissie met alle vragen daaromheen voor CDA’er Jaco Geurts reden om meteen een debat aan te vragen. Hij fronst zijn wenkbrauwen bij de aanstelling van voorzitter Ed Nijpels. Dat was toch de man die ervoor pleitte de agrarische productie in dit land flink terug te brengen? Dit tweette hij direct na de instelling van de commissie, om er even later nog een sneer over commissielid Felix Rottenberg aan toe te voegen: “Als die ’s ochtends bij een melkveehouder is geweest, denkt hij ’s avonds dat hij kan melken.”

Onbetreden paden en onorthodoxe oplossingen

Opvallende verschijning in de commissie-Nijpels is Joszi Smeets van de Youth Food Movement, een club van frisse, jonge denkers en doeners die niet bang zijn onbetreden paden te bewandelen en onorthodoxe oplossingen te zoeken. Als er al nieuwe oplossingen zullen worden aangedragen door de commissie Nijpels, dan moeten ze vooral van haar komen.

Ondertussen gaat het in de sector over iets heel anders: wat gebeurt er met de fosfaatrechten? Laat de staatssecretaris daar eens duidelijkheid over geven.

Beheer
WP Admin