Redactieblog

2672 x bekeken 1 reactie

Van erfhond naar zwerfhond

"Doet het stroomdraadje het weer niet?" De hond is spoorloos en meestal zit er dan ergens een breukje in de draad.

Gelukkig lost Wijnand het probleem vaak snel op. Maar nu lijkt alles in orde. De stekker zit in het stopcontact, er klinkt geen waarschuwingspiep dat de stroomkring onderbroken is en het reserve halsbandje geeft een schokje wanneer we het aan de hand over de draad heen voeren. Zou onze hond er toch weer als een haas overheen gevlogen zijn? Ze gaat altijd al tot het randje door werkelijk óp de grens te gaan zitten. Dan trilt haar kastje wel, maar geeft het nog net geen schokje.

Eerste hond had geen kastje nodig

Ik heb overal op en rond ons bedrijf al gekeken, heb alle buren bezocht en achter in de polder gezocht, maar ze blijft spoorloos. Wat kan ik daar slecht tegen. Onze eerste hond heeft nooit een kastje nodig gehad. Ze zette geen stap verkeerd. Luisterde als geen andere hond ooit had geluisterd en bleef altijd bij de deur. Na haar dood kwam er een andere erfhond die het woord 'erf' iets minder nauw nam. Vooral als de teef van de buren loops was. Daarom heeft Wijnand toen een lange antennedraad onder de grond gelegd en in combinatie met een kastje om zijn hals ging dat ook goed.

De hond is te slim

Maar deze hond is weer een ander verhaal. De Labrador-Border Collie- Rottweilergenen zijn van het iets eigenwijzere soort en dat geeft zorgen. Niet om haar gedrag naar de kinderen of de kaasklanten. Ze is geweldig speels, lief en grappig. En vreselijk slim. Daar gaat het dus mis. Ze is zo slim, dat ze binnen een paar seconden weet dat de stroom eraf is. Dat hebben we een paar keer aan de hand gehad en iedere keer wist zij het eerder dan wij.

Hopen dat ze de weg niet op vliegt

Maar nu zit er wel degelijk stroom op de draad en ze is al een paar uur weg. Zou ze achter de kinderen aan gelopen zijn die op de fiets naar school zijn? Of bouwt ze een feestje in de polder? Ik heb werkelijk geen idee en begin alle instanties te bellen. Amivedi, de asiels in de buurt, de dierenambulance en al onze honden liefhebbende vrienden. Gek word ik ervan. Je beseft extra hoe gek je op je hond bent, wanneer je haar moet missen. Dat wordt een dag vol speuren, rondrijden en heel hard hopen dat ze nergens de weg op vliegt. Een oplossing voor haar stroomtolerantie komt later wel. Ik heb pas rust als ze weer binnen in huis is.

Eén reactie

  • el

    Een chip in de hond, kun je hem traceren!

Of registreer je om te kunnen reageren.