<em>Foto: Henk Riswick</em> AlgemeenOpinie

Inktzwarte dag varkenshouderij

Het bericht komt als een donderslag bij heldere hemel: Slachthuis Nijmegen en Vleeshandel Hilckmann Nijmegen sluiten hun deuren. Het familiebedrijf slacht vrijdag de laatste varkens.

Het bedrijf is niet failliet, maar koerste zonder ingrijpen wel die richting op. Volgens ingewijden verloor Hilckmann circa €8 per varken. Met 20.000 slachtingen per week gaat het dan hard. Zo’n 250 mensen moeten uitkijken naar ander werk.

Plannen voor bouw van moderne slachterij

Hilckmann had nog wel zulke grootse plannen. In Haps zou een moderne slachterij worden gebouwd; klaar voor de toekomst. De financiering van €42 miljoen was rond op voorwaarde dat het bedrijf ook ‘China-waardig’ zou zijn. Die voorwaarde bleek een struikelblok. Hilckmann krijgt om onduidelijke reden vanuit Peking geen exportvergunning.

Wat overblijft is een gat in de varkensmarkt van 20.000 varkens, ofwel 7% van het totaalaantal varkensslachtingen.

Belabberde varkensmarkt

De varkensmarkt is al beroerd, met een dramatisch €1,26 per kilo begin deze week. Andere slachterijen zitten niet op extra varkens te wachten. De sluiting in Nijmegen helpt de prijsvorming niet. In die zin is vrijdag een inktzwarte dag voor de varkenshouderij.

Tijd voor stappen

De druk en noodzaak om te herstructureren neemt toe. In het traject Vitale Varkenshouderij is daarvoor een podium gecreëerd. Het wordt tijd voor stappen. Heel veel tijd is er niet meer.

Beheer
WP Admin