Foto: Henk Riswick AlgemeenOpinie

Digitale uitsluiting voor ‘niet-computerboeren’

De digitale revolutie dreigt veel boeren en burgers buiten te sluiten; de overheid loopt daarbij voorop.

Er is een digitale revolutie aan de gang op het platteland. Boeren kunnen niet meer zonder goed internet. Niet alleen voor de Gecombineerde Opgave en het melden van geboortes, maar ook omdat moderne machines internet nodig hebben. Melkrobot en precisie-apparatuur, het heeft snel en onverstoord internet nodig. Dat speelt niet alleen in Nederland, maar in de heel Europese Unie. EU-commissaris Oettinger gaat over internet, en hij wil grote stappen maken. Hij wil overal 5G- verbindingen. Het zal me wat; in delen van de EU zijn ze al blij als ze een onverstoorde elektriciteitsvoorziening hebben. En 5G, als het echt onverstoord moet zijn moet je glasvezel hebben, en niet een draadloze verbinding. Er valt Oettinger dus nog wel wat uit te leggen.

Snel internet noodzakelijk

Toch ben ik er net als Oettinger zeer van overtuigd dat de landbouw en het platteland in het algemeen niet zonder snel internet kan. Ik doe al jaren mijn best om dat onder de aandacht te brengen. Mijn afdeling houdt de ontwikkelingen op internetgebied op het Nederlandse platteland nauwkeurig bij. Zo’n 120 lokale initiatieven volgen we op de voet en we proberen te begrijpen waarom de ene breedbandcoöperatie wel succesvol is en de andere niet. Maar er is ook een andere kant.

Met ons onderzoek krijgen we inzicht in welke plattelanders veel over hebben voor snel internet en welke het een zorg zal zijn. Onder die laatste groep zitten ook boeren. Boeren die geen computer en geen internet hebben. Die de correspondentie met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (u weet dat ik dat de meest afschuwelijke naam vind die ooit in Den Haag bedacht is) via een neef laten verlopen. Of via hun boekhouder. Die hun bemestingsplan in hun hoofd hebben, en niet op een computer. En die kunstmest per telefoon bestellen, of via een vertegenwoordiger, en niet via e-mail. Niks Buienradar, gewoon het weerbericht op de radio.

Niet-computerboeren zijn er ook nog

Dergelijke boeren bestaan nog volop, ook al krijgen ze geen aandacht. Ze hebben misschien niet zo’n groot bedrijf, en ze hebben meestal geen opvolger, maar ze doen normaal hun werk en produceren bieten, graan of schapen. Naast die niet-computerboeren zijn er nog heel veel andere plattelanders die niets met internet doen, en er niets mee hebben. Al die groepen worden door de overheid genegeerd. Als de papieren Gecombineerde Opgave niet meer kan en als de belasting alleen nog af te handelen is via Mijn Belasting, dan zijn al die mensen aangewezen op buren, vrienden of boekhouders om te overleven.

Begrijp me goed, het platteland kan niet zonder goed internet, we moeten daarvoor zelfs alles op alles zetten, met Oettinger. Maar we moeten er ook voor zorgen dat de niet-computermensen niet buiten de sector en buiten de samenleving gesloten worden.

Beheer
WP Admin