Commentaar

2046 x bekeken 5 reacties

Consument heeft laatste woord in voedseldebat

Het voedselsysteem moet op de kop, betoogt staatssecretaris Martijn van Dam.

De winkelschappen liggen vol met producten; in alle soorten, smaken, kleuren en variaties. En bovenal: tegen een bespottelijk lage prijs. En toch is het niet goed genoeg meer. Staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken gaf vorige week de aftrap voor een voedseldialoog die tot meer transparantie voor de consument, meer evenwicht met de natuur en meer eerlijkheid voor de boer en tuinder moet leiden. Eind dit jaar komt er een kabinetsnotitie.

Plofkip en kiloknallers

Vooropgesteld, het is altijd goed om te praten. ­Zeker in een debat waarin termen als plofkip en kiloknaller de toon bepalen. De vraag is in hoeverre standpunten nog ‘onderhandelbaar’ zijn. En laten we vooraf ook alstublieft met elkaar afspreken wat duurzaamheid precies inhoudt. Hetzelfde geldt voor andere containerbegrippen als dierenwelzijn en voedselveiligheid.

Van Dam stelt €10 miljoen beschikbaar voor een schoolproject. Kinderen moeten weer ­leren waar het voedsel vandaan komt, en dat zij keuzes kunnen maken in smaken, soorten en belevingen. Het is goed om hier te beginnen. Maar eerlijk gezegd is dit niet het eerste initiatief. Ik heb het vaker – misschien te vaak – gehoord. Ik heb nog nooit een monitoring gezien.

Maakbare voedselsamenleving

Wat misschien het meeste knelt in dit initiatief, is het idee van een maakbare voedselsamenleving in Nederland. De land- en tuinbouw is een van de pijlers van de Nederlandse economie. Nederland exporteert naar, en importeert uit de hele wereld. Europa, de wereld, dat is het speelveld waarop boeren en tuinders moeten concurreren. Alleen een elitaire discussie in Nederland is te bekrompen.

Een ander dilemma blijft de gespletenheid van burger en consument. Stembiljet en kassabon, het zijn twee verschillende werelden. De consument kiest voor het winkelschap in drie seconden; prijs is veruit het belangrijkste criterium. Sorry, het is niet anders. De mens als consument heeft de laatste stem. En dan hebben we het nog niet eens over de wispelturige consument: vandaag hoegenaamd verantwoord, morgen de kroket uit de muur.

Praten is goed, maar leg de lat niet te hoog.

Laatste reacties

 • alco1

  De 10 miljoen voor schoolonderwijs zal wel gebruikt worden voor een anti-vlees campagne.
  Gezien alles wat er geschreven wordt over duurzaamheid krijgt de landbouw immers de schuld aan opwarming e.d.

 • Schaapje

  Hoe bedoelt Van Dam de consument kan kiezen. Wanneer het aanbod in met name de supermarkt veelal nog van vlees buiten Nederland afkomstig is en niet van Nederlandse bodem is het lastig kiezen. Consument kiest dan direct voor voordelig en vraagt ook niet naar Nederlands vlees. Er ligt wel degelijk een taak bij Retail om onze Nederlandse producten te promoten en ten gelde te brengen. Zolang dit niet aan de orde is kunnen we het wel schudden.

 • agratax(1)

  Zo lang ons voedselpakket zo is bewerkt dat er geen kop of kont meer van te maken is, hoe moet de consument dan kiezen. Het ene lapje en het andere zien er gelijk uit in de plastic verpakking. Het verschil zit in het tastbare Euro getal en in een Logo waar niemand meer van weet wat het betekent en al helemaal niet of het wel Betrouwbaar is. Dus is de keuze snel gemaakt voor de berekende Nederlander. Ik zou zeggen maak nog meer Logo's en certificaten, dan weet de consument, dat er voor hem maar een waarheid is en wel de laagste prijs, al die andere waarheden zijn manipuleerbaar en afhankelijk van de overheidscontrole die de kostprijs extra verhogen.

 • WGeverink

  Het is mooi dat jullie denken dat made in Holland beter is. Voor mij bevestigd het alleen maar dat velen van jullie niet weten wat er in de wereld te koop is. Geef mij ook maar een steak van een speciaal voor het vlees gefokt en gemest rund. Of die in Canada of Argentinie heeft gelopen maakt niet zoveel uit want beiden zijn gegarrandeerd een geweldig alternatief voor de Nederlandse afgemolken Holstein soepkoe. In Nederland hebben we er zo'n heerlijk sausje bij vertelde een kennis enthousiast nadat ze de AAA prime Angus steakes had doodgekookt in de braadpan. Zodat het steakmes niet zo piept natuurlijk als je er doorheen probeerd te zagen dachten mijn vrouw en ik.

 • arjangeenen

  WGeverink, Natuurlijk is made in Holland niet altijd beter. Wel betrouwbaarder. Ik vind de betrouwbaarheid belangrijker dan de kwaliteit. Wie weet wat er bij sommige producten wordt toegevoegd uit verweggistan? Geeft de controleur wat geld en je bent weer door de keuring.. Ook krijg je wat je betaald. Ik neem aan de een afgemolken stukje vlees minder kost dan jou steak uit Canada.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.