Staatssecretaris Martijn van Dam op werkbezoek bij een gemengd bedrijf in Horst (L.). <br />Foto: ANP AlgemeenOpinie

Boer zijn (9): Boeren op Van Dams wijze

Wat ben je voor boer als je staatssecretaris Van Dam volgt als hij zegt dat we minder moeten produceren voor meer geld? Een goedgelovige thomas.

Boeren op de manier die Van Dam wil; een boer die dat beleid volgt is een goedgelovige thomas. Of, als het een boerin is, het bekende domme blondje. ‘Een tikkeltje onnozel en alles geloven wat een ander zegt’, zo koppelt de encyclopedie thomas en het blondje aan elkaar.

Dat zijn dus de boeren die staatssecretaris Martijn van Dam volgen. Ze geloven hem als hij zegt dat we minder moeten produceren voor meer geld. Dat internationale handel en transporten uit den boze zijn vanwege de duurzaamheid. Dat we alleen moeten produceren voor de landen om ons heen.

Van Dam wil onze kennis wél exporteren

Hij wil één ding wel exporteren en dat is onze kennis. Anderen in verre landen leren hoe ze efficiënt kunnen boeren en onze producten kunnen maken. En dan zelf blijven zitten met onverkoopbare eigen producten, die dan ook nog een veel hogere prijs moeten opbrengen. Gelooft u het? Ik niet. De markt regeert de prijs, maar daar heeft Van Dam kennelijk geen kaas van gegeten. Hij gaat aan de haal met zijn droomidealen en probeert die te realiseren in de huidige harde wereld.

Beleid Van Dam stamt uit verleden

Dat lukt natuurlijk niet. Maar Van Dam wil dat niet geloven. Erger is het dat hij ook de consequenties van zijn theoretische koers niet wil aanvaarden. Hij zegt dat het niet aan de overheid is om te zeggen dat de sector moet krimpen, daarvoor moet de sector zelf een oplossing voor zoeken.

Mooie boel. Een staatssecretaris die een beleid voorstaat, dat stamt uit het verleden en geen aansluiting heeft met de huidige mondiale markt. Een beleid met oogkleppen op.

Boer crepeert langzaam met niet-levensvatbaar bedrijf

De ongelovige thomas die hierin gelooft, komt als boer raar op de koffie. Hij zal het niet redden. Zijn toekomst is langzaam creperen met zijn bedrijf dat geen levensvatbaarheid heeft. Deze boer is de teleurgestelde klager van de toekomst.

Hij heeft geluisterd naar de man met onrealistische idealen, die niet aansluiten op het Europese beleid, die meer kapot heeft gemaakt dan hij zelf weet. Maar die de gevolgen van zijn daden afwentelt op de ongelovige thomassen van deze wereld.

Deze thomassen blijven. Van Dam is dan allang vertrokken.

Beheer
WP Admin