Redactieblog

2397 x bekeken 14 reacties

Boer zijn (7): Maatschappelijk verantwoord boeren

Hoe we boeren, bepalen we niet zelf. Dat wordt voor ons gedaan door de maatschappij en de wetenschap.

De overheid vertaalt onze manier van boeren in regels. Net zoals de bedrijven, die onze producten afnemen.

Eerst de maatschappij. Die bepaalt hoe wij omgaan met natuur, milieu en dierenwelzijn. Natuurlijk bestaat er bij ons een sterke tegenzin tegen die bemoeienissen. Wij willen baas zijn op ons eigen bedrijf. Doen wat wij verantwoord vinden. Maar zo werkt het niet meer. We kunnen ook kiezen om te volgen. Het verleden toont dat dit verstandig kan zijn.

Nu is het scharrelei gangbaar

Voorbeelden genoeg van veranderingen, waar wij ons tegen verzetten, maar die er toch kwamen. Neem de scharreleieren. Toen die jaren geleden door de dierenwelzijnsorganisaties werden gepromoot, deden we dat lachend af. Wij wisten het wel beter. De consument wil een goedkoop ei, dus hielden we de kippen in kooien en zorgden dat de prijs laag bleef. Nu is het scharrelei normaal en heeft zelfs de goedkoopste super het in haar basisassortiment.

Weidemelk, omdat de consument het vraagt

Dan de nertsen. We wonnen de eerste slag, maar lijken nu te verliezen. Bestrijdingsmiddelen zijn we gewasbeschermingmiddelen gaan noemen, maar de mogelijkheid om ze te gebruiken worden steeds meer beperkt. Vergeet niet de koeien in de wei. Veel boeren spartelen nog hopeloos om hier onderuit te komen. Gegarandeerd dat we over, zeg maar, twintig jaar vooral weidemelk produceren. Niet omdat het beter is, maar omdat de consument het vraagt.

Maatschappelijk acceptatie wordt richtlijn

Te veel voorbeelden zijn er om in deze blog te noemen. Maar of we willen of niet, de leidraad wordt maatschappelijke acceptatie. Daarnaast bepaalt de wetenschap het. Zo kunnen we niet om klimaatverandering heen. De wetenschap bewijst en als boeren ervaren we het. Wij kunnen een snede meer maaien dan vroeger. De opwarming van de aarde speelt daarbij zeker een rol. Dat wij mede veroorzaker van zijn is een vervelende bijkomstigheid. Dat fosfaat bepalend is voor onze groei hadden we nooit gedacht.

Boeren worden minimaal gangbaar duurzaam

Conclusie: boeren moeten wel mee met de gewijzigde inzichten van de maatschappij. De overheid stelt de regels vast op basis van deze beweging en de resultaten van de wetenschap. Onze coöperaties en ook de particuliere afnemers van onze producten zetten daar nog regels bovenop om de consument, onze klant, te behagen.
Zo veranderen we allemaal mee, wat we er zelf ook van vinden. Wat dat betreft is er geen keuze meer. We worden minimaal allemaal gangbaar duurzaam.

Laatste reacties

 • vandenbrandcv1

  Allemaal leuk en aardig maar uiteindelijk worden veel eisen door de industrie opgelegd zonder deugdelijke duurzame vergoeding.

  De consument bestaat niet en the willingness to pay komt voor rekening van de boer aangezien de supermarkten en industrie nog steeds met het grootste deel van de opbrengsten aan de haal gaan.

 • farmerbn

  We moeten steeds meer voor minder geld. Dat gaat goed totdat de politiek en onze afnemers teveel eisen. Dan krijg je wat gebeurd is bij Volkswagen. Je zou denken dat het gedaan is voor Vw maar de mensen (burgers en consumenten) weten dat de milieu-eisen te zwaar waren. Vw komt ermee weg. Dit voorbeeld moeten de boeren ook volgen. Laat de mensen zien dat we wel moeten frauderen om te voldoen aan alle te strenge eisen.

 • Bennie Stevelink

  Vergaderboer noemt een hele lijst van maatschappelijke eisen waar wij boeren aan moeten voldoen. Hij vergeet echter één alles overheersende eis: goedkoop, goedkoop en nog eens goedkoop.
  Daar zit de boer klem tussen. Als de eis tot goedkoop minder zwaar zou drukken zou de boer al die andere eisen met liefde omarmen.

 • veldzicht

  Al die kostprijs verhogende wensen en eisen waren nog enigszins te pruimen als ze werden genomen door deskundigen die weten waar ze het over hebben,het meeste wordt je opgedrongen door de uiterst boer onvriendelijke
  milieu en dierenpartijen die zelf niets te verliezen hebben en er baat bij hebben een hoop herrie te veroorzaken en
  linkse politieke partijen die er braaf achter aan hollen.
  Als je zo,n Jesse Klaver hoort oreren over z,n duurzaam en biologisch produceren denk je hou a.u.b je vervelende mond dicht, hij weet amper dat een koe een staart heeft.

 • alco1

  "Hoe we boeren wordt door de maatschappij bepaalt" Dat klopt, maar en "wetenschap" is een miskleun van de eerste orde.
  De "mens" is verantwoordelijk voor de opwarming met al zijn luxe.
  Het consumeren van dierlijke producten daarin is pure kringloop, maar al die andere luxe.
  Daar moet aandacht voor komen als men ook maar iets aan die opwarming wil doen.
  Vlees eten wordt gezien als 'not done'. Echter eet het dier plantengroei, wat op zijn beurt weer opwarming voorkomt.

 • Broer

  Misschien helaas maar goed verhaal van vergaderboer.
  Consument zal echt wel meer betalen, als zij maar moet.
  Daar is niets vreemds aan, men kiest uit wat men aangeboden krijgt.
  Zo schuiven we allemaal wat op.

 • WGeverink

  De "maatschappij" is maar een paar procent van de bevolking die vaak niet eens vlees of zuivel kopen. Boeren worden geschanteerd door actiegroepen of afnemers om een bepaalde richting op te gaan en moeten de investeringen daarin zelf betalen en zonder een kostendekkende meeropbrengst te creeren. Eerlijker is het dan dat aan houderijsystemen vooraf een prijskaartje gehangen wordt zodat de consument de richting kan bepalen met de portomonee.

 • alco1

  We hebben belangenbehartigers die alleen maar naar hun honorarium kijken.

 • Rip

  Wgeverink, hoe verklaar je dan de feiten van de scharreleieren, de nertsen, de plofkip en de bestrijdingsmiddelen? Je lijkt wel een mening te hebben, maar geen feitenkennis. Gemakkelijk, maar wel een beetje waardeloos en niet zinvol om mee te discussiëren.

 • WGeverink

  Beste Rip. Zo'n 98% van de bevolking heeft net zo weinig op met de "maatschappij" als jij. Jullie laten jezelf een oor aannaaien.

 • Rip

  Inderdaad, Geverink, het heeft geen zin met jou te discussiëren. Jij weet alles en hebt de waarheid in pacht. Fijn voor je. Hoef je ook niet na te denken.

 • alco1

  Rip. Is het nou zo moeilijk te begrijpen wat WGeverink bedoelt.
  Slechts 2 % "bewerkt" de mening van de maatschappij.

 • veldzicht

  Juist @alco ,en die 2% hebben de minste kennis van zaken maar hebben wel de grootste bek.

 • PIETER123

  Net als bij de scharrel eieren vergeten we straks om ook nog geld te verdienen.De verdeeldheid in de zuivel heeft van de plus voor weidemelk al een fooi gemaakt.De snelle groei van de club ""Grondig""moet zich maar eens bezig houden met een nieuw merk melk zodat boeren toch nog een inkomen houden bij alle natuurlijke goede inspanningen.

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.