<em>Foto: ANP</em> AlgemeenOpinie

‘Alleen actieve landbouwer verdient EU-subsidie’

Betalingsrechten; alleen actieve landbouwers krijgen ze toegekend. De Europese subsidie is bedoeld voor echte agrarische ondernemers en niet voor hobby-boeren of particulieren die toevallig wat landbouwgrond hebben.

Actieve landbouwer was je in 2015 al vrij snel. Een inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK) was volgens overheidsdienst RVO.nl al voldoende om aangemerkt te worden als actieve landbouwer. Deze zienswijze van RVO.nl heeft als gevolg gehad dat in 2015 veel nieuwe landbouwbedrijven zich hebben ingeschreven in het register van de KvK. In veel gevallen betrof het echter geen ‘echte’ landbouwbedrijven maar particulieren met landbouwgrond die de betalingsrechten binnen wilden slepen.

Inschrijving KvK naar Belastingdienst

Een voor deze categorie ondernemers vervelend bijeffect van de inschrijving bij de KvK is dat die direct wordt doorgegeven aan de Belastingdienst. Veel van deze hobby-boeren zijn dan ook door de fiscus uitgenodigd om aangifte van omzetbelasting en winstbelasting te doen. En dat wil je als particulier natuurlijk niet. Maar ja, je moet er wat voor over hebben om van de Europese subsidies te mogen genieten.

In de praktijk leverde de fiscus niet zo heel veel problemen op. Aan de belastingdienst werd doorgegeven dat geen sprake is van een echte onderneming, maar dat de inschrijving bij de KvK alleen was gedaan om de betalingsrechten binnen te slepen. De belastingdienst verwijderde je vervolgens zonder veel vragen uit de systemen als ondernemer. Met andere woorden: wél ondernemer voor de subsidie maar geen ondernemer voor de belastingheffing. Vreemd, maar blijkbaar kan dat.

Hobby-boeren blijven betalingsrechten genieten

In 2016 worden de regels anders. Gemengde bedrijven met een niet-agrarische tak moeten met een accountantsverklaring gaan aantonen dat de agrarische activiteiten voldoende omvang hebben. Zijn de landbouwactiviteiten niet van voldoende omvang, dan stopt de subsidie. Maar vreemd genoeg geldt dit niet voor de hobby-boeren met een ‘juiste’ inschrijving bij de KvK. Die blijven gewoon de betalingsrechten genieten.

Dat er meer controle komt, vind ik prima. Maar gemengde bedrijven met een niet-agrarische tak met extra kosten opzadelen terwijl de hobbyisten buiten schot blijven, vind ik een slechte zaak.

Beheer
WP Admin