Foto: Hans Prinsen AlgemeenOpinie

‘Kikkers in een kruiwagen’

Alternatieven voor het fosfaatakkoord: mooie ideeën maar geen meerderheden.

Het fosfaatakkoord leidt tot veel verdeeldheid. Er zijn meer veehouders tegen dan voor, maar de tegenstanders willen vooral dingen die anderen niet willen. De Coalitie Grondgebonden Veehouderij wil bijvoorbeeld naar een maximum van 2,3 GVE per hectare. Ik snap die mensen wel. Het zijn veelal bedrijven die redelijk extensief en grondgebonden zijn. Het is een simpel voorstel, dat uitvoerbaar lijkt, en de rekening legt bij de intensieve bedrijven.

Weigering DOC

Vanuit rechtvaardigheidsgevoel snap ik het ook wel. Als je zelf binnen de lijntjes van het milieu gebleven bent, voelt het erg onrechtvaardig als je een deel van de ellende moet dragen die anderen hebben veroorzaakt. De weigering van DOC om mee te doen in het fosfaatakkoord heeft vast ook met zoiets te maken. De thuisbasis van DOC, Zuid-Drenthe en Noord-Overijssel, is een extensief gebied met weinig megasnelle groeiers. Dan is een akkoord waarbij alle bedrijven pijn lijden heel akelig.

‘DOC meldde dat het akkoord niet in te passen was in de statuten. Ik geloof het niet’.

De voorzitter van DOC zegt dat het hem vooral om het voorkomen van procedures gaat, en dat is misschien ook wel een beetje zo. Maar het feit dat hij heel wat extensieve leden heeft, speelt vast ook mee. Hij meldde dat het akkoord niet in te passen was in de statuten. Ik geloof het niet. Nog maar kortgeleden bleek DOC wel in staat om zich te laten overnemen door het Duitse DMK. Dat was wel in te passen in de statuten.

Behoud derogatie

Ik vermoed dat hij stiekem hoopt dat het akkoord standhoudt en algemeen bindend verklaard wordt, want ook de DOC-leden hebben belang bij behoud van de derogatie. Door zelf niet mee te doen, en de verantwoordelijkheid bij anderen te leggen, schuift hij eventuele procedures door naar ZuivelNL en de staatssecretaris. En vervolgens wast hij dan zijn handen in onschuld. Door uit ZuivelNL te stappen, ontwijkt hij ook nog eens procedures tegen die club.

‘Ik vind dat de lasten bij de groeiers en de intensieve bedrijven gelegd moeten worden’.

Ik heb zoals u weet een zwak voor DOC, waar mijn vader aan leverde en ik mijn eerste journalistieke ervaring opdeed; als 13-jarige mavo-leerling mocht ik de directeur van DOC interviewen. Mijn liefde voor DOC gaat echter niet zover dat ik dit duikgedrag goedkeur. Ook ik vind dat de lasten bij de groeiers en de intensieve bedrijven gelegd hadden moeten worden, maar als het niet kan zoals het moet, dan moet het maar zoals het kan.

Uitwerking akkoord

Zolang ZuivelNL – waarin LTO, NMV en NZO samenwerken –, Rabo en het ministerie wel binnenboord blijven, gaat het akkoord door. En daar zit het spannende. Het akkoord moet nog worden uitgewerkt en goedgekeurd door iedereen, en zover is het op het moment van schrijven nog niet. En dan moet het verbindend worden verklaard voor alle zuivelverwerkers. Er kan zomaar een belangrijke kikker uit de kruiwagen springen. Dan kun je de kruiwagen met derogatie en al bij het oud ijzer zetten.

Beheer
WP Admin