Foto: ANP AlgemeenOpinie

‘Kerstgedachten nog ver te zoeken’

De kerstgedachten willen nog niet echt opkomen dit jaar. Het plan om een Duitse kerstmarkt te bezoeken hebben we laten varen.

De kerstgedachten willen nog niet echt opkomen dit jaar. Het plan om een Duitse kerstmarkt te bezoeken hebben we laten varen. Niet dat we normaal gesproken nou zo’n geweldig kerstgevoel krijgen bij braadworst, glühwein en kerstprullen, maar een beetje toch altijd. Bang voor een aanslag zijn we ook niet, maar ja: de aardigheid is er nu wel helemaal vanaf. Ik hoop maar dat de Duitsers nog ergens enige vrede kunnen vinden.

Melkveehouders met rekenmachine aan kerstontbijt

Als we naar de landbouw kijken, zit een vredig kerstgevoel er ook niet erg in. De pluimveehouders zullen weinig oog hebben voor de kerstboom als ze de hele tijd dode vogels uit de lucht zien vallen. Bij ons komt ook geen kip op tafel. Niet dat we dat niet lekker vinden, maar van kip krijg ik nu geen kerstgevoel. Ik hoop dat de kippenhouders nog ergens een beetje vrede kunnen vinden. Onze melkveehouders zullen ook alleen met een brok in de keel het ‘Gloria in Excelsis Deo’ mee kunnen zingen. Velen zullen na de rollade hun rekenmachine er nog eens bij pakken om uit te rekenen wat het fosfaatakkoord gaat kosten. Velen zullen ook hun rechtsbijstandspolis nog eens onder uit de la halen. Er zal ongetwijfeld veel worden geprocedeerd. Bioboeren en knelgevallen zullen hun knopen tellen in plaats van vrolijk de kerstpudding aan te snijden. Melkboer, het was mooi. In Den Haag zal het ook geen hosanna zijn.

Nog geen plek voor kerstgedachten

Staatssecretaris Van Dam is blij dat hij de kerst tenminste gehaald heeft, maar een groot tevredenheidsgevoel zal hij toch wel niet hebben. De voormannen van LTO Nederland en Friesland Campina zullen ook in de kerstnacht nog wel eens badend in het zweet en kussenbijtend wakker worden. Zullen ze ons geloven in Brussel? Of krijgen we op 2 januari een telefoontje uit België: het is afgelopen met de derogatie? En zal onze achterban ons dan wel gelukkig nieuwjaar wensen? Dan is de aardigheid er pas echt af. De echte kerstgedachten willen nog niet komen. Maar ik wens iedereen wel enige vrede.

Beheer
WP Admin