Foto: ANP AlgemeenOpinie

‘Is eigen ministerie voor agrarische sector nodig?’

Moet er weer een apart ministerie komen voor landbouw? Daarvoor zijn redenen te bedenken, maar noodzakelijk is het niet.

De verkiezingen komen er aan en daarna een kabinetsformatie. Dus duikt ook de vraag weer op of wij niet toch een apart ministerie van landbouw en een minister van landbouw nodig hebben. Daar zijn wel argumenten voor: de landbouw is voor Nederland een heel belangrijke economische sector met nogal wat specialiteiten in recht en beleid. Dat vraagt nogal wat van een organisatie in Den Haag.

‘Landbouw heeft natuurlijk ook te maken met beleidsterreinen als economie, milieu’

Andere landen hebben ook meestal wel een apart landbouwministerie, zoals Duitsland (Ernährung und Landwirtschaft), hoewel zeker niet allemaal. Groot-Brittannië heeft bijvoorbeeld een Department for Environment, Food & Rural Affairs. Ook in de EU is een apart DG Agri (Landbouw en Plattelandsontwikkeling) actief, maar de landbouw heeft natuurlijk ook te maken met beleidsterreinen als economie, milieu en dergelijke. Dat is in Nederland ook zo.

‘Moet je tegengestelde belangen wel binnen één ministerie onderbrengen?’

De organisatie van de ministeries moet natuurlijk een zekere logica hebben, maar dwarsverbanden zijn er altijd, hoe je de boel ook indeelt. En de ministeries moeten ook niet te groot worden. Zo wordt van het ministerie van Veiligheid en Justitie steeds beweerd dat het eigenlijk te groot is voor één minister.

Ook is een vraag of je tegengestelde belangen wel binnen één ministerie moet onderbrengen. Deze vraag speelt ook een rol bij Veiligheid en Justitie, die immers vaak tegenover elkaar staan. In het verleden was dit punt aan de orde bij het onderbrengen van natuur bij landbouw. Daarover hoor je eigenlijk niemand meer.

Veel belangrijker is of er een goede bewindspersoon voor dit beleidsterrein kan worden gevonden’

Een eigen ministerie voor de agrarische sector lijkt mij al met al niet noodzakelijk. Veel belangrijker is of er een goede bewindspersoon voor dit beleidsterrein kan worden gevonden. En dat hoeft niet noodzakelijkerwijs iemand te zijn die als boerenvoorman of belangenbehartiger fungeert.

‘Wat kennis van de sector is een voorwaarde, maar hij/zij moet ook een goede dossierkennis hebben, prioriteiten kunnen stellen en goed kunnen onderhandelen’

Een beetje verstand van de landbouwsector is wel een voorwaarde, maar hij/zij moet ook een goede dossierkennis hebben, prioriteiten kunnen stellen en goed kunnen onderhandelen. Populariteit bij boeren kan helpen, maar is niet noodzakelijk. Bleker was niet zo’n goede bewindspersoon, vind ik, maar hij was bij boeren wel heel populair. Van Dam is niet populair, maar dat maakt hem geen slechte staatssecretaris. In het nachtelijk debat over de fosfaatrechten maakte hij tenminste een bekwame indruk. Het dossier is wel verprutst, maar daar zijn er meer schuldig aan.

Beheer
WP Admin