Jan Terlouw hield kortgeleden een emotioneel betoog over het klimaat en onderling vertrouwen. - Foto: ANP AlgemeenOpinie

‘Fosfaat: met elkaar, niet tegen elkaar’

De fosfaatproblematiek is van zo’n groot belang, dat iedereen er een mening over zou moeten hebben.

Jan Terlouw hield onlangs in De Wereld Draait Door een pleidooi over het klimaat en onderling vertrouwen. Een emotioneel betoog van een oud-politicus en een van de seniore Nederlanders die weet hoe het vroeger ging. Onderling vertrouwen, in plaats van wantrouwen, geeft zo’n andere samenleving. Niet dat vroeger alles beter was, in mijn optiek niet. Maar van dat wantrouwen zien we in de agrarische sector ook schadelijke gevolgen.

‘Staat het sectorbelang boven of het persoonlijk belang?’

Het fosfaatreductieplan is nog niet gepresenteerd of de eerste reacties en alternatieven vliegen al over de sociale media. Ondertussen spreek ik, vanuit mijn vak, meerdere veehouders die eens willen sparren hoe ze de reductie van vee zo veel mogelijk kunnen beperken. Vanuit de sector zelf wordt de Autoriteit Consument en Markt (ACM) gevraagd om de plannen te toetsen. Ik vraag mij dan af of het sectorbelang boven staat of het persoonlijk belang.

En ja, er zijn in het proces best wel punten te vinden die anders en beter konden. Niet iedereen is even goed betrokken geweest of gehoord en niet iedere partij heeft een stemrecht (is mij verteld).

Mening

Los van deze verbeterpunten, zou er het vertrouwen moeten zijn dat de betrokken partijen een plan hebben geformuleerd dat de sector als geheel het minste schade oplevert. Mag u dan niet uw eigen visie hebben? Ja, zeker mag dat. Graag zelfs. De fosfaatproblematiek is van zo’n groot belang, dat iedereen er een mening over zou moeten hebben. De vraag daarbij is echter wel of iedereen de hele agrarische sector (inclusief akkerbouw en intensieve veehouderij) goed genoeg kan overzien. Ook regioverschillen en verschillen in levensfase spelen een rol.

Nadat u uw mening en visie duidelijk hebt gemaakt, komt het aan op vertrouwen. Vertrouwen dat er in het overleg naar uw mening wordt geluisterd. En let wel, ik zeg dat tegen collega’s ook vaak, goed luisteren wil niet zeggen dat ik de suggesties en voorstellen overneem. Wel is het belangrijke input voor de overweging. Ook als u er in de besluiten niets van terugziet.

Verandermanagement

Nu komt het aan op verandermanagement. Een mooie hippe managementkreet. Bent u in staat om uw mening en visie te parkeren en u achter het plan te scharen? Het gaat pijn doen, helaas kan ik daar weinig aan doen. Het is dan ook zaak om goed voorbereid te zijn. Hoe kunt u deze pijn opvangen? Wat zijn de gevolgen voor uw bedrijf? We zijn heel blij dat de melkprijs mooi aantrekt, maar als komend jaar minder liters melk geleverd mogen worden, zal de omzet niet zo hard toenemen. Daar moet tijdig aan gerekend worden.

Heeft u vertrouwen in het plan en de plannenmakers? En kan de sector vertrouwen op uw bijdrage? De Nederlandse landbouw is groot geworden door openheid, vertrouwen en samenwerking. Laten we dat vast houden. Met elkaar, in plaats van tegen elkaar.

Beheer
WP Admin