Foto: Michel Velderman AlgemeenOpinie

‘Boer zou meer sturend moeten worden’

Pas als de boer meer regie neemt, komt er meer technologie waar hij van kan profiteren.

Een grote softwareleverancier vertelde dat gebruikers met bestaande desktopapplicaties al tien jaar taakkaarten kunnen maken en deze kunnen uitwisselen met terminals op de trekker. Los van een aantal enthousiastelingen komt het gebruik van dit soort applicaties tot nu toe echter nauwelijks van de grond. De vraag is hoe dat komt. Volgens een groot landbouw-IT-bedrijf is ‘het grootste probleem dat nog niet goed is geland dat je als boer met databeheer veel geld kan besparen’. Daar zit wel wat in, maar er is ook meer aan de hand.

Veel huidige technologie sluit niet goed aan op de dagelijkse praktijk en op vragen van individuele boeren. Technisch kan er van alles, maar in de praktijk moet je voor die taakkaarten bijvoorbeeld een halve GIS-opleiding hebben om het daadwerkelijk te kunnen. Om maar niet te spreken van ellenlange menu’s, een overdaad aan invoervelden, inlogcodes en invoertermen die niet worden geaccepteerd.

‘Technologie hoort de boer te volgen, en niet andersom’

Om dit te veranderen moeten aan de ene kant softwarebouwers op een nieuwe manier aan de slag met boeren. Technologie hoort de boer te volgen, en niet andersom. Boeren zijn weergaloos praktisch, zo’n filter van eindgebruikers helpt om tot een eindproduct te komen dat in de praktijk aanslaat. En er geldt dat waardecreatie niet uit artefacten (softwarecode) komt, maar uit dienstverlening. Niet uit het verkopen van producten, maar uit het zorgen dat producten naadloos op de behoefte van de gebruiker aansluiten.

‘Sturender worden bij technologische ontwikkeling’

Aan de andere kant zou het enorm helpen als boeren veel sturender worden bij technologie ontwikkeling. Je oogst de technologie die je zaait. Veel van de huidige technologie komt voort uit investeringen van global players. Technologie op het gebied van bemesting en gewasverzorging leidde tot zware machines, nog meer banden. Er wordt veel gekeken naar het gewas en naar opbrengt. Maar het belangrijkste kapitaal van de boer, de bodem, staat onder druk. Pas als de boer meer regie neemt, zal er technologie worden ontwikkeld waar ook de boer van profiteert.

Meer artikelen over precisielandbouw lezen? Bekijk de themapagina de themapagina 'Precisielandbouw - Perfectioneer je teelt op basis van data'.
Beheer
WP Admin