Foto: Mark Pasveer AlgemeenOpinie

‘Zeer wispelturig gedrag overheid is zorgelijk’

De regering wil de landbouwregeling in de omzetbelasting afschaffen. Vorig jaar zei het kabinet nog daarvoor geen plannen te hebben. Dat is wispelturig gedrag dat bij ondernemers het vertrouwen in de overheid aantast.

De regering is van plan om de landbouwregeling in de omzetbelasting af te schaffen. Deze plannen zijn in september bekendgemaakt. Nu kun je daar van alles van vinden: is het een goed of slecht plan, kost het de sector nu veel of weinig geld, moet LTO zich met hand en tand verzetten tegen de voorgenomen afschaffing? Ik weet het niet.

Binnen een jaar maakte kabinet een U-bocht

Maar wat ik wel weet en heel erg verontrustend vind, is het feit dat onze overheid erg wispelturig is. Nog vorig jaar gaf hetzelfde kabinet aan dat het geen voornemens had om de fiscale landbouwregelingen af te schaffen. Er was geen draagvlak voor de afschaffing van de landbouwregelingen, waaronder de landbouwregeling in de omzetbelasting. En nu – nog geen jaar later – geeft hetzelfde kabinet aan dat de regeling zomaar zonder problemen afgeschaft kan worden. En dat baart me zorgen. Veel zorgen.

Overheid moet niet spelregels opeens veranderen

Wij als burgers moeten kunnen vertrouwen op een stabiele overheid die niet van de ene op de andere dag de spelregels gaat veranderen. En dat gebeurt hier als alle plannen doorgaan dus wel. Als er opeens nieuwe, onvoorzienbare ontwikkelingen zouden zijn, dan kan ik mij voorstellen dat plannen gewijzigd worden. Maar dat is hier niet het geval.

‘Plotse koerswijzigingen kabinet geven geen goed gevoel’

Nu zal de afschaffing van de landbouwregeling in de omzetbelasting niet zo heel veel effect op de bedrijfsvoering van agrarische bedrijven hebben, maar mijn gevoel hierover is toch niet goed. Hetzelfde kabinet zegt in het ene jaar dat er niet aan de regeling getornd wordt. En het jaar daarop wordt die regeling zonder aanwijsbare noodzaak zomaar afgeschaft. Dat is willekeur en geen basis om op langere termijn investeringen te plannen of zaken te doen.

Veel ondernemers vinden overheid onbetrouwbaar

Veel ondernemers zeggen daarom dat de overheid onbetrouwbaar is. Dit gaat mij echter net een stap te ver. Maar dat de overheid wispelturig kan zijn, dat is weer eens bewezen. En dat is een slechte zaak.

Beheer
WP Admin