'Sommige hackers hebben boeren wat te bieden' AlgemeenOpinie

‘Sommige hackers hebben boeren wat te bieden’

De meeste mensen denken bij hackers aan computernerds en criminelen die data stelen en computersystemen kapotmaken. Maar er bestaat ook een heel ander type hacker.

De maatschappelijk betrokken hacker, die als een moderne Robin Hood maatschappelijke vraagstukken te lijf gaat met een cocktail van data en IT. Dit type hacker heeft de boer veel te bieden.

Hackathons bij de boer

Afgelopen zomer heb ik samen met een aantal enthousiaste collega’s een serie FarmHacks georganiseerd: hackathons bij de boer. Hackathons zijn competities waar teams in korte tijd oplossingen bedenken voor vraagstukken van de boer. Met slimme combinaties van data, software, technologie en design werden oplossingen bedacht voor vragen als: Hoe sla ik data van mijn trekker netjes op? Hoe kan ik zelf aan de slag met taakkaarten voor mijn trekker? Is er betaalbare technologie die mij kan helpen mijn arbeidsefficiëntie te vergroten?

Werken aan problemen die ertoe doen

Waarom deze slimmeriken graag aan dit soort vraagstukken werken? Een goede vraag, want dit soort eigenwijze, creatieve en vaak jonge mensen kan overal een baan vinden. Maar ze willen werken aan problemen die er toe doen. En die vinden ze in de landbouw. Al wat nodig is, een leuke introductie en een warm welkom.

‘Werken aan slimme applicaties die ten goede komen aan de prijs die de boer voor zijn product ontvangt’

Hun betrokkenheid is echt gericht op de individuele boer. Ze zijn niet geïnteresseerd in technologie die leidt tot grotere machines, meer dieren en meer schaal, omdat dit in hun ogen vooral de grote landbouwcorporaties in de hand werkt. Maar slimme applicaties die ten goede komen aan de prijs die de boer voor zijn product ontvangt of toepassingen die maatschappelijke vraagstukken helpen vertalen in innovatiekansen voor de boer, daar kan je ze ’s nachts voor wakker maken.

‘Toepassingen die maatschappelijke vraagstukken vertalen in innovatiekansen voor de boer’

De serie FarmHacks smaakte voor alle betrokkenen naar meer. De komende tijd zal ik hier verhalen over de voorbije FarmHacks en inzichten uit nieuwe avonturen met u delen.

Meer artikelen over precisielandbouw lezen? Bekijk de themapagina de themapagina 'Precisielandbouw - Perfectioneer je teelt op basis van data'.
Beheer
WP Admin