Foto: ANP AlgemeenOpinie

‘Snel resultaat nodig in Brussel’

Het fosfaatreductieplan is nu een week oud. Zoals verwacht komt de kritiek van alle kanten. Snel resultaat in Brussel is de enige mogelijke redding.

De grondgebonden boeren en de milieubeweging hebben elkaar gevonden in hun afkeer van ‘beloning’ voor (groeiende) intensieve melkveehouders die het plan zou inhouden. Zij kunnen elk moment met een eigen plan komen, waarvan de haalbaarheid uiteraard uiterst onzeker is.

Dit sluit in zekere zin aan bij de wens van linkse fracties in de Kamer. In een motie wordt opgeroepen grondgebonden bedrijven buiten schot te houden bij de korting op de fosfaatrechten – als die worden uitgedeeld op 1 januari.

Onenigheid binnen zuivelindustrie

Mogelijk gevaarlijker voor het plan is de onenigheid binnen de zuivelindustrie. Het vertrek van de DOC-voorzitter uit ZuivelNL is een veeg teken. Vermindering van de melkaanvoer is niet voor elke zuivelaar even (on)gunstig.

Dat er juristen zijn die vraagtekens zetten bij de juridische haalbaarheid, was ook wel te verwachten. En dat slimmerds binnen de sector al bedenken hoe ze de beoogde regelingen kunnen omzeilen, is evenmin verrassend.

‘Niet laten afleiden door kritiek’

Het is spitsroeden lopen voor het groepje dat zijn nek uitsteekt met dit plan. De dikste kikkers zitten nog steeds in de kruiwagen – LTO, Rabo, Nevedi, NMV en EZ. Zij moeten zich nu niet laten afleiden door alle voorspelbare kritiek. Maar snel resultaat is nodig, anders is de kruiwagen zo leeg.

Beheer
WP Admin