Rol voor voerspoor in fosfaatakkoord - Foto: Henk Riswick AlgemeenOpinie

‘Rol voor voerspoor in fosfaatakkoord’

In het fosfaatakkoord dat vorige week is afgesproken, is een rol weggelegd voor het zogenoemde voerspoor.

Al zolang ik me kan herinneren wordt er over dat voerspoor gesproken. In 1997 heette het al: ‘Het voerspoor is voor een belangrijk deel uitgenut’. Toch dook het fenomeen telkens opnieuw op, in 2010 in de vorm van een convenant tussen Nevedi en LTO. Hoeveel dat uiteindelijk heeft opgeleverd is onduidelijk.

‘Resultaat voerspoor onzichtbaar’, kopte Nieuwe Oogst in september jongstleden. Misschien 1 miljoen kilo fosfaatreductie, maar dat werd weer tenietgedaan door de toename van het aantal koeien. Reductie is dus kennelijk wel mogelijk, maar of dat ook voor de toekomst geldt, is niet duidelijk. Het zal in elk geval nog een hele tijd duren voordat dat zichtbaar wordt in de fosfaatproductie. Koeien eten immers vooral gras, en voorlopig is dat nog het gras van vorig seizoen.

‘Ik ben bang dat het fosfaatakkoord zichzelf rijk rekent met die 1,7 miljoen kilo fosfaat’

Als we nu minder fosfaat in het krachtvoer doen – uiteraard nadat de voorraden bij de veevoerfabrieken zijn weggewerkt – dan heeft dat direct maar een beperkt effect, en komt dat eventueel pas veel later tot uitdrukking in de ruwvoergehaltes. Dat moet je dan allemaal onderzoeken, meten en verantwoorden, voordat je van nieuwe forfaits kunt uitgaan. Ik ben bang dat het fosfaatakkoord zichzelf rijk rekent met die 1,7 miljoen kilo fosfaat.

Maar goed, laten we onze Wageningse onderzoekers, die dit wel weer zullen moeten onderbouwen, niet onderschatten. Die hebben vast al een rapport klaarliggen ter onderbouwing van de resultaten van het voerspoor. En dan moet natuurlijk Brussel het ook allemaal nog geloven. Dat geldt eigenlijk voor alle onderdelen van het fosfaatplan.

Juridische haken en ogen

Dus of wij in 2017 al weer het onder het fosfaatplafond zitten, kan worden betwijfeld. En dan zijn er opnieuw juridische haken en ogen. De subsidie voor stoppers: is dat geen ongeoorloofde staatssteun? Het korten op de melkleveranties: verboden kartel ten laste van de bioboeren?

Volgens mij is het plan tot mislukken gedoemd, zowel hier als in Brussel. Wel slim van Van Dam trouwens, want die kan de mislukking wijten aan ‘de sector’. En terecht, want die heeft nagelaten massaal naar Den Haag te trekken en te roepen: ‘Kom op met die wet, nu!’

Beheer
WP Admin