Monumentale boerderij? Pleeg snel onderhoud - Foto: Henk Riswick AlgemeenOpinie

‘Monumentale boerderij? Pleeg snel onderhoud’

De belastingaftrek voor het onderhoud van monumenten blijft voorlopig bestaan. Dat is goed nieuws voor veel boerderijen met de Rijksmonumenten-status.

Het kabinet had het voornemen om de aftrek voor monumentenpanden volgend jaar af te schaffen. De Tweede Kamer heeft hiervoor echter een stokje gestoken. Het wetsvoorstel voor het afschaffen van de fiscale aftrek voor onderhoud van monumenten wordt voorlopig aangehouden. Dit betekent dat de fiscale aftrek in 2017 in ieder geval blijft bestaan. Dit biedt natuurlijk geen enkele garantie voor de toekomst. De kans is groot dat de aftrek in de komende jaren alsnog sneuvelt.

‘Er is sprake van uitstel en zeker niet van afstel’

Tijdens het debat kreeg Jet Bussemaker, minister van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, veel kritiek op de zorgvuldigheid van het proces. Vooral het feit dat de Kamer werd gevraagd in te stemmen met de afschaffing terwijl nog niet duidelijk was welke regelingen hiervoor in de plaats komen, viel niet in goede aarde.

Ook was de Tweede Kamer niet overtuigd van de inhoudelijke onderbouwing waarom het nodig zou zijn de huidige regeling aan te passen. Verdere besluitvorming hierover wordt nu overgelaten aan het volgende kabinet. Er is dus sprake van uitstel en zeker niet van afstel.

‘Afschaffing aftrekregeling levert een bezuiniging van €25 miljoen op, dat kan iedere regering goed gebruiken’

De ambtenaren worden nu aan het werk gezet om de plannen wel goed te onderbouwen. Dan is de kans groot dat het voorstel volgend jaar wel door de Tweede Kamer komt, ook al zit er een ander kabinet. De afschaffing levert namelijk een bezuiniging van €25 miljoen op en dat kan iedere regering goed gebruiken.

‘Als ik eigenaar was van een monumentenpand, zou ik het onderhoud naar voren halen’

Nu de aftrek in 2017 nog gegarandeerd is, is het verstandig om het onderhoud nog dit jaar, of in 2017, uit te voeren. Als ik eigenaar was van een monumentenpand, dan zou ik – voor zover mogelijk – het onderhoud naar voren halen. De fiscale aftrek van de onderhoudskosten scheelt een flinke slok op een borrel! Onderhoud van een monumentenpand is al kostbaar genoeg. Een fiscale aftrekpost om de kosten te drukken is dan ook meer dan welkom.

Beheer
WP Admin