Vijf voor twaalf komt er toch nog een akkoord over vermindering van fosfaat - Foto: Ronald Hissink AlgemeenOpinie

‘Met fosfaatakkoord is race nog niet gelopen’

Vijf voor twaalf komt er toch nog een akkoord over vermindering van fosfaat.

Het ‘ikke ikke’-tijdperk in de zuivel is voorbij. Althans als het aan LTO-melkveevoorman Kees Romijn ligt. De zuivelsector gaat ‘schouder aan schouder’ het fosfaatdilemma te lijf. Kern van het derogatieakkoord dat veehouders, zuivel, voerindustrie en Economische Zaken vrijdag sloten, is de fosfaatproductie te verkleinen.

Echt soepel, en dat is zacht uitgedrukt, ging het niet. Het besef overheerst dat er niet veel te kiezen is. Vóór 1 december moet Brussel het Nederlandse maatregelenpakket hebben om derogatie voor 2017 te behouden. Het is vijf voor twaalf, dus.

Zuivelcoöperatie FrieslandCampina wijzigde eerder in de week het melkgeldreglement. Hiermee wordt het mogelijk om ‘in geval van uitzonderlijke omstandigheden’ maatregelen te treffen. Lees: minder melk verwerken. Terugdringen van het fosfaatoverschot om derogatie te behouden is zo’n ‘uitzonderlijke omstandigheid’. Het vrijdagse akkoord voorziet in een korting op de melkprijs voor veehouders die boven de referentiehoeveelheid produceren. Het systeem gaat zelfs verder dan 2 juli 2015. Alleen bedrijven met een bezetting 2 juli 2015 min 4% worden vrijgesteld. Met het verminderingsplan wordt volgens het akkoord 4 miljoen kilo fosfaat uit de markt gehaald.

Geld gebruiken voor stoppersregeling

Van Dam stelt €25 miljoen beschikbaar. De zuivelsector doet daar nog eens eenzelfde bedrag bij. Het geld kan worden gebruikt voor een stoppersregeling. Ondernemers die in 2017 of later stoppen, kunnen eerder hun vee afstoten. Zij ontvangen een premie per dier. De regeling wordt drie keer opengesteld. Hier staat 2,5 miljoen kilo fosfaat voor gepland.

Rest nog het voerspoor dat 1,7 miljoen kilo moet opleveren. De Kringloopwijzer wordt daartoe aangescherpt.

Op de valreep lijkt het alsnog goed te komen. Toch kunnen overheid en sector er niet trots op zijn. Bovendien, de onderhandelingen voor 2018 moeten nog beginnen. De huidige noodmaatregel kan nog wel eens een tijdje van kracht zijn.

Beheer
WP Admin