Mediastrateeg Van Dam is afhankelijk van LTO - <em>Foto: Ruud Ploeg</em> AlgemeenOpinie

‘Mediastrateeg Van Dam is afhankelijk van LTO’

Staatssecretaris Van Dam stond woensdag 2 november in Zwolle voor een volle zaal LTO-leden. Woensdag 9 november volgt een bijeenkomst in Veghel.

Een strak geregisseerde ‘spontane’ ontmoeting met veehouders, als doel de noodzaak van maatregelen te benadrukken, en ook om de aandacht van zichzelf af te leiden en op Brussel te vestigen.

Besloten massabijeenkomst

Het is zonder precedent: een bewindsman die op uitnodiging van een belangenorganisatie in beslotenheid spreekt op een massabijeenkomst waar een groot maatschappelijk probleem op tafel ligt. Zonder pers. Ondanks of misschien wel dankzij die beslotenheid kreeg hij maximale media-aandacht.

Gebroederlijk naast elkaar

Voorafgaand aan de bijeenkomst stonden laarzen-actievoerders, staatssecretaris en melkveevoorman Kees Romijn gebroederlijk naast elkaar de pers te woord. Romijn verweet de staatssecretaris dat hij het stelsel van fosfaatrechten niet ongeschonden in Brussel goedgekeurd kreeg, maar hij stak ook de hand in eigen boezem: wij zijn er ook niet in geslaagd de productie binnen de perken te houden.

Boerenboosheid richt zich nu op Brussel

Dat verzuimd is het fosfaatrechtenstelsel goed te laten toetsen in Brussel, voordat het als wetsontwerp naar de Kamer ging, raakte in de discussie ondergesneeuwd. Nederland heeft de juiste argumenten, Brussel heeft ongelijk, was ongeveer de boodschap van Van Dam. Maar gelijk hebben en gelijk krijgen in Brussel zijn twee. Waar het om draait is die fosfaatproductie voor eind volgend jaar onder het plafond te hebben. Grote vraag blijft: hoe? Van Dams strategie was duidelijk gericht op het beïnvloeden van de stemming. Zijn uitspraak ‘ik knok voor jullie‘ ging er goed in. De boerenboosheid richt zich nu op Brussel. Die missie is geslaagd.

Effectieve maatregelen

Nu het moeilijkste deel: effectieve maatregelen bedenken en invoeren. Het is tekenend voor de onmacht van de bewindsman dat het nu LTO is die een speciale derogatietop organiseert, eind deze week. Die top móet iets opleveren, al was het alleen al om de derogatie voor het jaar 2017 (!) te behouden. Want ook die is niet zeker meer.

Beheer
WP Admin