Donald Trump - Foto: ANP AlgemeenOpinie

‘Gure tijd voor handelsoverleg’

Op de eerste dag van zijn presidentschap zal Donald Trump meteen een streep door het handelsverdrag Trans-Pacific Partnership (TPP) zetten.

Acht jaar praatten 12 landen, waaronder Canada, Mexico, Nieuw-Zeeland, Japan en Vietnam, nota bene op initiatief van de Verenigde Staten over dit verdrag. Tevergeefs naar nu blijkt. Volgens Trump is de overeenkomst ‘een potentiële ramp voor het land’. Hij vreest verlies aan banen.

Trump niet enige criticaster TTIP

Amerika eerst, is het motto van de aankomende president. Dit belooft niet veel goeds voor andere lopende vrijhandelsonderhandelingen, zoals TTIP. Overigens is Trump niet de enige criticaster van deze onderhandelingen tussen de VS en Europese Unie. In Duitsland en Frankrijk groeit het verzet. En laat in beide landen volgend jaar nou net verkiezingen zijn. Met een groeiende hang naar nationalisme is hier niet veel eer te behalen. De Brexit is hier een schoolvoorbeeld van.

Kleine successen in onderlinge akkoorden

Er breekt een gure tijd aan voor handelsoverleggen. De Nederlandse boer en tuinder moeten het hebben van relatief kleinere successen in onderlinge akkoorden, zoals met China, Saoedi-Arabië of deze week nog met Indonesië. Deze kunnen overigens op sectorniveau van groot belang zijn.

Het vizier van de agrarische sector kan weer op de eigen interne Europese markt. Daar zijn op het gebied van kwaliteit best nog wat stappen te zetten.

Beheer
WP Admin