Foto: Marten Sandburg Fotografie AlgemeenOpinie

‘Europese Commissie toont wijsheid bij plantpatent’

De Europese Commissie wil geen patenten op natuurlijke eigenschappen van planten en dieren. Ze heeft hiervoor een aanvulling gegeven op de richtlijn voor biotechnologie. Naar verwachting neemt het Europese Octrooibureau, dat hierover gaat, deze interpretatie over. Dat is een goede ontwikkeling.

Vooral voor Nederland is dit een gevoelige kwestie, omdat ons land veel bedrijven heeft die actief zijn met plantenveredeling. Zij hebben baat bij het huidige kwekersrecht en de vrijstelling die kwekers hierin hebben om verder te werken met bestaand materiaal. Daarin krijgen veredelaars wel een vergoeding voor hun werk, maar wordt niemand de exclusieve eigenaar van plant-eigenschappen die in de natuur voorkomen.

Dure producten beschermen begrijpelijke wens van grote bedrijven …

Daar tegenover staat de – begrijpelijke – wens van grote bedrijven om hun dure nieuwe producten te beschermen. In de wereld van de technologie is dat heel normaal. Als een uitvinder zijn inspanning beloond ziet, stimuleert dat anderen om ook innovaties na te streven.

… Maar in de landbouw ligt dat toch anders

Maar in de wereld van de levende productie is het toch anders, oordeelt de Commissie. De eigenschappen waar het hier om gaat, horen bij de natuur. Die zijn van iedereen, of beter: van niemand.

Een extra argument, dat steeds meer aan kracht wint, is de noodzaak om concentratie van marktmacht bij de agrochemische bedrijven tegen te gaan. Octrooieren van planten zou die in de hand werken.

Beheer
WP Admin